Vrouwen gestraft voor uitdelen rozen

16-02-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Bij de optochten in Harare en Bulawayo werden meer dan 350 vrouwen en 19 babies gearresteerd.

 

De vrouwengroep Women of Zimbabwe Arise (WOZA) protesteert met de jaarlijkse 'brood-en-rozen-mars' tegen de verslechterende economische, politieke en sociale situatie in Zimbabwe. De vrouwen willen onder de aandacht brengen hoe moeilijk het dagelijks leven voor veel Zimbabwanen is.

 

Vrouwengroep WOZA was in oktober in Nederland om internationale druk op het bewind van president Mugabe te mobiliseren.

 

Deze week deelden de vrouwen rozen uit in de Zimbabwaanse steden Harare en Bulawayo. De vrouwen demonstreren met opzet zonder mannen. 'Zonder mannen is er minder aanleiding voor geweld', legde Jenni Williams in oktober uit aan OneWorld. Toch is ze zelf al twintig keer opgepakt omdat ze actief is voor de organisatie.

 

Toch zag de politie genoeg reden om in te grijpen. De vrouwen en babies werden meegenomen naar het politiebureau en met veel vrouwen in te kleine cellen opgesloten, meldde Williams woensdag aan het  Nederlandse samenwerkingsverband Zimbabwe Watch.

 

De vrouwen en babies die in Bulawayo werden opgepakt zijn inmiddels weer vrij, maar hen wordt wel ten laste gelegd dat ze hebben deelgenomen aan een optocht waar geen vergunning voor was. De bijna tweehonderd vrouwen in Harare zaten donderdagmorgen nog steeds vast.

 

Zimbabwe Watch hekelt de Wet voor Openbare Orde en Veiligheid (Public Order and Security Act) op grond waarvan de vrouwen zijn gearresteerd. 'De wet is repressief en schendt internationaal erkende mensenrechten', meldde de organisatie donderdag.

NIZA

Country Guide Zimbabwe (Engels)

Reacties