Vrouwelijke migranten sturen meer geld naar huis

06-09-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

Dat blijkt uit het wereldbevolkingsrapport 2006 van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA). Het rapport A Passage to Hope, Women and International Migration werd woensdag gepresenteerd.

 

Wereldwijd zijn ongeveer 95 miljoen vrouwen naar een ander land vertrokken. Vrouwelijke migranten werken onder meer in de landbouw, als serveerster, in naaiateliers, als verpleegster, in bordelen of als hulp in de huishouding.

 

Europa en Noord-Amerika krijgen meer vrouwen dan mannen binnen. De buitenlandse werkneemsters namen dan ook een aanzienlijk deel van de 180 miljard euro voor hun rekening die migranten vorig jaar naar huis stuurden. Vrouwelijke migranten verdienen minder, maar sparen meer, stelden VN-onderzoekers vast.

Vrouwen uit Bangladesh die in het Midden-Oosten werken, maakten volgens één onderzoek gemiddeld 72 procent van hun inkomen over aan hun achtergebleven familie. Meer dan de helft van dat geld werd gebruikt voor eten, huur, gezondheidszorg en onderwijs. Mannelijke migranten verrassen het thuisfront vaker met geschenkjes die spectaculair maar minder levensnoodzakelijk zijn.

 

Discriminatie

 

Hoewel vrouwen meer geld naar hun gezin sturen, worden ze gehinderd door discriminatie en beperkte bevoegdheden, signaleert het rapport. Het verkrijgen van kredieten, bancaire diensten, land en huisvesting is voor hen moeilijker. 'Dit remt hun mogelijkheden om te investeren in productieve, inkomensgenererende en werkverschaffende activiteiten.' 

 

Overheden moeten meer aandacht besteden aan de specifieke problemen van vrouwelijke migranten, vindt de UNFPA. Veel vrouwen krijgen te maken met seksuele uitbuiting. Tachtig procent van de slachtoffers van mensensmokkel is vrouw. Veel vrouwen zijn zich niet bewust van hun rechten of weten niet waar ze met hun problemen terecht kunnen.

 

Braindrain

 

Problematisch voor de landen waar de migranten uit vertrekken,  is dat arme landen door de migratie veel hoogopgeleide vrouwen verliezen. In 2003 werkte 85 procent van de actieve verpleegsters die in de Filipijnen waren afgestudeerd, in het buitenland. Ghana kon in 2003 meer dan de helft van de verpleegsterbanen in het land niet opvullen.

 

Reacties