Nederlandse bank trekt zich terug uit Agua Zarca project

10-07-2017 Bron: OneWorld
berta
Foto: Flickr
Actueel – 

De Nederlandse ontwikkelingsbank FMO trekt zich terug uit het Hondurese waterproject Agua Zarca. FMO was een van de belangrijkste financiers van dit project. Volgens Oxfam Novib trekt FMO zich terug omdat er ‘inheemse rechten zijn geschonden’ in het project. 

Binnen het waterproject Agua Zarca zijn er meerdere doden gevallen. Zo is er in 2016 een landrechtactiviste vermoord, Berta Cáceres. Zij leidde het verzet tegen de aanleg van de Agua Zarcadam, die voor de lokale gemeenschappen onder meer problemen zou opleveren bij de voedselverbouwing.

Het definitieve besluit

FMO kondigde al in mei 2016 aan dat ze uit het project wilden stappen. Nu een jaar later hebben ze dat ook daadwerkelijk gedaan. Directeur Oxfam Novib Farah Karimi zegt: 'Iedere week worden er ergens op de wereld landrechtactivisten vermoord. De menselijke tol van dit soort projecten is te hoog en daarom onacceptabel.' Volgens haar geldt voor investeerders zoals FMO dat ze bij de start van een investering rigoureuze processen moeten toepassen. 'FMO moet voortaan vooraf de betrokken gemeenschappen goed informeren. De gemeenschap moet in alle vrijheid toestemming kunnen geven of weigeren voordat een project van start gaat.'

Een woordvoerder van FMO liet eerder aan Oneworld weten dat 'de bank aan het onderzoeken was hoe zij op een verantwoordelijke manier uit het project kon stappen'. Volgens FMO zouden daar een aantal juridische en financiële consequenties aanzitten, zoals contractuele verplichtingen. 

Nederland medeplichtig

Na de dood van Berta Cáceres lag FMO onder vuur. Meerdere activisten stelden dat Nederland medeverantwoordelijk is voor de moorden binnen het Agua Zarcaproject. Zo ook de Hondurese activist Tomás Gómez. In dit interview met Gómez kun je lezen waarom hij dit vindt.

Openingsfoto: Flickr

Marit Bruinsma

Marit Bruinsma is redactiestagiaire bij One World en volgt de studie...

Lees meer van deze auteur >

Reacties