Achtergrond

‘Haat mag nooit het laatste woord hebben’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het vredessymposium, dat aanstaande maandag op de Internationale Dag van de Vrede zal plaatsvinden staat dit jaar in het teken van ‘Investeren in Vrede’. Stephanie Mbanzendore, voorzitter van Burundian Women for Peace and Development, grijpt deze gelegenheid aan om aandacht te vragen voor de politieke crisis in Burundi en de gevolgen daarvan voor de bevolking. “Als er niet snel iets gebeurt, loopt het volledig uit de hand.”

Op 25 april gebeurt wat veel analisten al enige tijd zagen aankomen: De Burundese president Pierre Nkurunziza kondigt aan dat hij zich opnieuw kandidaat stelt voor  de presidentsverkiezingen van juni 2015. Na tien jaar van stabiliteit en verzoening lijkt daar nu definitief een eind aan te komen. Stephanie Mbanzendore, voorzitter van Burundian Women for Peace and Development, zet zich al lange tijd in voor de Burundese bevolking. Afgelopen april was ze nog in haar geboorteland. “Ik schrok van de situatie. Wat zich nu in Burundi afspeelt is precies de reden waarom ik destijds mijn land ben ontvlucht.”

 

Over Stephanie Mbanzendore:

1995: ontvlucht met haar man en kinderen Burundi naar Kenia

1998: met haar familie komt ze naar Nederland

2001: zet de stichting ‘Burundian Women for Peace and Development’ op

2008: genomineerd voor de Vredesprijs, die eens in de drie jaar wordt uitgereikt.

In de jaren ’90 vlucht Stephanie Mbanzendore als gevolg van de politieke instabiliteit in haar land naar Nederland. Ze is dan hoogzwanger. Als ze een verblijfsvergunning krijgt besluit ze om samen met man en kinderen in Rotterdam te gaan wonen. Vanuit hier zet ze haar eigen stichting ‘Burundian Women for Peace and Development’ op. 

“In 2005 ben ik begonnen met het opzetten van verschillende projecten in Nederland en Burundi die zijn gericht op vrede en verzoening. In Nederland help ik de Burundezen met re-integratie, het verwerken van trauma’s en hoe ze om moeten gaan met huiselijk geweld.”

BurundiEen klein land in Midden-Afrika. Het land is erg arm vanwege slecht bestuur en jarenlange etnische conflicten.  In 1972, en tussen 1993 en 1999 heeft het etnische geweld tussen de Hutu- en Tutsi-stammen honderdduizenden vluchtelingen veroorzaakt en ten minste 300.000 doden.

“Mannen kunnen in onze cultuur nogal dominant zijn, hier wordt dat niet getolereerd. Ik leer vrouwen hoe ze voor zichzelf op kunnen komen. In Burundi gaan we anders te werk. Hier geven we voorlichting over bijvoorbeeld hiv en aids en werken we aan de wederopbouw van het land. We werken vanuit één provincie zodat we gericht te werk kunnen gaan. Inmiddels hebben we in 2010 al een vredescentrum (zie foto hieronder) met computerlokaal, bibliotheek en vergaderzaal kunnen bouwen.”

 

Mbanzendore vertelt met trots over haar stichting. Ze is naar eigen zeggen blij dat ze wat voor de mensen daar kan betekenen. Tegelijk baart het haar zorgen: de Burundezen hebben eindelijk aan een toekomst kunnen werken, en dat perspectief dreigt nu weg te vallen. Sinds de president van Burundi, Pierre Nkurunziza, heeft aangekondigd nog een termijn te willen regeren, is het onrustig in het land. Honderden mensen die kritiek uitten op zijn beleid zijn al gedood en ruim 300.000 Burundezen zijn het land inmiddels ontvlucht.

Het Arusha-vredesakkoord:

 

Het Arusha-vredesakkoord maakte een einde aan de langdurige bloedige burgeroorlog die zich van 1993 tot 2006 afspeelde in Midden-Afrika. Het akkoord werd na lange onderhandelingen tussen de regeringspartijen van Kenia, Oeganda, Tanzania en Burundi in 2000 ondertekedt en baande de weg voor het einde van de oorlog tussen het toen door de Tutsi’s gedomineerde leger en de Hutu-rebellen. Het heeft tien jaar lang de basis gevormd voor een vreedzame en democratische samenleving. In het Arusha vredesakkoord staat dat een president maar twee termijnen mag dienen.

“De huidige regering is nu tot twee keer toe herkozen, en heeft zijn maximale termijn van tien jaar erop zitten. Het is tijd voor een nieuwe leider. Zo hebben we dat afgesproken in het Arusha vredesakkoord. Het heeft destijds veel onrust voorkomen en heeft al die jaren voor veel stabiliteit gezorgd. Nu blijkt dat die niet wordt nageleefd, ontstaan er opnieuw grote spanningen. De bevolking is van mening dat Nkurunziza moet aftreden, maar als het aan hem ligt gaat dat niet gebeuren. Ik ben bang dat deze spanningen gaan escaleren. Als er niet snel wordt ingegrepen zijn we straks terug bij af.”

 

Tijdens het vredessymposium op 21 september zal Mbanzendore oproepen tot actie. Mbanzendore hoopt dat de Nederlandse overheid maatregelen neemt. Bijvoorbeeld door het sturen van een vredesmissie zonder wapens, waarbij burgers zich ongewapend inzetten voor de preventie of het afwenden van geweld. Lilianne Ploumen, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, heeft namens Nederland al aangegeven de huidige regering in Burundi niet te erkennen.

“Er moet een dialoog komen. Een interventie zonder wapens, voordat het escaleert. Honderden mensen zijn nu al omgekomen en steeds meer mensen vluchten naar buurlanden als Tanzania, Rwanda en Congo. We kennen de verhalen uit 1994, zover moeten we het niet laten komen. De African Union moet samen met de International Community zorgen dat de oppositie en de regering met elkaar in gesprek gaan. Als er niet snel iets gebeurt, dreigt de situatie te escaleren. Haat mag nooit het laatste woord hebben.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons