Achtergrond

De ijzeren vuist van Rusland in Syrië

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In een exclusief interview met Time maakte de premier Medvedev de Russische intenties in Syrië pijnlijk duidelijk. Rusland zal elke rebel “die met automatische wapens rondloopt” bombarderen. Rusland belaagt niet alleen ISIS maar ook de gewapende oppositie. “Het zijn allemaal bandieten en terroristen”, aldus Medvedev. De bombardementen gaan voorlopig gewoon door en richten zich op het vernietigen van de machtsbasis van de gewapende oppositie. Hoe meer burgerslachtoffers daarbij vallen hoe beter. Zo lijkt het. Is er iemand die Rusland ter verantwoording roept?

Aanvankelijk had de Russische luchtsteun voor Assad weinig resultaat. Tot de Russische generaals ontdekten wat daar de oorzaak van was. De gewapende oppositie maakte effectief gebruik van een geheim wapen: de steun van de Syrische bevolking.

De bombardementen maken geen onderscheid tussen burgers en combattanten.

Dat inzicht leidde tot een dramatische verharding van de Russische strategie. De ijzeren vuist ging uit de handschoen. De Russische luchtmacht bestookt nu burgers, ziekenhuizen en scholen met zware (cluster)bommen. De bombardementen maken geen onderscheid tussen burgers en combattanten. Het Syrische leger richt zich intussen met steun van gewapende Iraanse en Libanese Hezbollah milities op de belegering en uithongering van de bevolking.

Door de genadeloze bombardementen vluchten steeds meer burgers en leden van de gewapende oppositie richting de Turkse grens. Voor de in Syrië achtergebleven burgers resten er enkel slechte opties: de dood door honger en bommen of een overgave waarna executie ter plekke mogelijk is.

Veroordeling optreden Russen

De internationale reactie op deze Russische oorlogsmisdaden is tot op heden vooral vocaal geweest. Tijdens de veiligheidsconferentie in München kreeg de Russische delegatie de wind van voren. President Obama telefoneerde geagiteerd met zijn ambtgenoot in Moskou. Zonder enig resultaat.

Medvedev maakt zich geen zorgen over westerse sancties, want het westen zal vroeg of laat zelf vragen ze op te heffen

Rusland maakt zich weinig zorgen over de kritiek. Medvedev verwees in zijn interview met Times naar de klassieke Russische roman ‘De meester en Margarita’ van Michail Boelgakov. Daarin brengt de ‘duivel’ een bezoek aan Moskou. Zijn door Medvedev geciteerde advies: “Vraag nooit en niemand iets. Nooit en niemand, speciaal niet wie sterker is dan jij. Zij zullen zelf komen en je alles geven.” Medvedev maakt zich geen zorgen over westerse sancties, want het westen zal vroeg of laat zelf vragen ze op te heffen”.

Statenklacht

Kan Rusland dan helemaal niet ter verantwoording worden geroepen voor zijn oorlogsmisdaden? Jawel. Rusland is nog altijd lid van de Raad van Europa en daarmee automatisch partij bij het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Daarbij doet het er niet toe of de rechten wel of niet op het grondgebied van Raad worden geschonden. Leden van de Raad van Europa kunnen een statenklacht tegen Rusland indienen bij de Raad van Europa.

Bovendien kunnen lidstaten van de Geneefse Conventie de International Humanitarian Fact-finding Commission verzoeken onderzoek te doen naar vermeende schendingen van het Internationaal Humanitair Recht in Syrië.

een internationale veroordeling van de groteske oorlogsmisdaden is wel het minste dat de internationale gemeenschap aan de slachtoffers is verschuldigd

Rusland zal er lak aan hebben. Maar een internationale veroordeling van de groteske oorlogsmisdaden is wel het minste wat de internationale gemeenschap aan de slachtoffers is verschuldigd. Al was het maar om enig zelfrespect te behouden. Al was het maar als gebaar aan de Syrische bevolking die elk respect voor de internationale gemeenschap dreigt te verliezen. Als dat al niet gebeurd is.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons