Vrede & Veiligheid

Straatbeeld in Ouagadougou
Actueel – Ouagadougou is vastbesloten hard op te treden tegen zelfbenoemde jihadisten. Maar de oplossing is nog ver weg, schrijft Bram Posthumus.
Ankur Ahuja achter de camera. Foto Wilma van der Maten
Achtergrond – Bij de viering van 70 jaar onafhankelijkheid van India en Pakistan is het tijd om een einde aan de vetes te maken, vinden jonge hindoes en moslims.
Officiële foto van president Macron
Achtergrond – Emmanuel Macron 'vergat' een vertegenwoordiger van de regering in Tripoli uit te nodigen voor de conferentie over de toekomst van Libië.
Opinie – Klimaatverandering treft ook Iraaks Koerdistan, maar het land voelt er weinig voor om maatregelen te treffen.
Actueel – Gisteren waren de veiligheidspoortjes bij de Al-Aqsa moskee verwijderd, maar greep de Israëlische politie toch in. Wat gebeurt er vandaag?
Opinie – Veel vrijgelaten jezidi-kinderen zijn geïndoctrineerd en 'geprogrammeerd' om hun gevoelens en intenties te verbergen, waarschuwt Judit Neurink.
kinderen
Van ’t web – Minderjarige vluchtelingen worden in Griekenland als volwassene geïdentificeerd, waardoor ze niet de zorg krijgen de ze nodig hebben
Interview – Het land staat op ontploffen. Hoe ziet de toekomst van Venezuela eruit? Oneworld vroeg het aan Venezolaanse jongeren.
Opinie – Zijn onze waarden aan het schuiven, in antwoord op de gruwelijkheden van ISIS-strijders?, vraagt Judit Neurink zich af.
berta
Actueel – FMO trekt zich terug uit het omstreden Agua Zacra project nadat landrechtactiviste Berta Cáceres vermoord werd.
Actueel – De Qatar-crisis is de deadline voorbij: wat nu?
Achtergrond – Het Brabantse Budel vangt 2000 asielzoekers op. Ellen Davids maakte een documentaire over haar geboortedorp.
Achtergrond – Willen andere Noord-Afrikaanse landen wel een ‘Turkijedeal’? Het lijkt er niet op....
Protest op Sri Lanka
Actueel – Toen de burgeroorlog in 2009 eindigde, zijn naar schatting ruim honderdduizend burgers opgepakt. Velen van hen zijn nog altijd vermist.
Achtergrond – Ethiopië heeft een warm opvangbeleid voor Eritrese vluchtelingen. Hoe verloopt deze opvang 'in de regio'?
electriciteitstoevoer Gaza
Nieuws – Israël heeft op bevel van Palestijnse autoriteit toegezegd haar elektriciteitstoevoer naar de Gazastrook te verminderen.
Opinie – Hoogleraar international relations Mirjam van Reisen heeft een tip voor de nieuwe regering: pak mensensmokkel aan bij de grondoorzaken.
Opinie – Afgestoten Nederlandse legertrucks duiken op in de burgeroorlog in Sudan. Aan de levering daarvan moet een einde komen, vindt Frank Slijper van PAX.
cover
Interview – Noa en Ahmed, twee Israëliërs, herdenken de Zesdaagse Oorlog die precies 50 jaar geleden begon.
EU acht Kabul veilig genoeg voor afgewezen Afghaanse asielzoekers
Achtergrond – Ondanks de vele aanslagen waarmee de stad Kabul kampt, achten veel Europese landen de stad veilig voor hun afgewezen Afghaanse asielzoekers.
Opinie – Zou het de vluchtelingen helpen om de opvangkampen te sluiten en in plaats daarvan een soort ''Marshallplan'' op te stellen?
Achtergrond – Het El-Minya bloedbad eiste 30 doden. Sisi suggereert dat Syrische rebellen uit Aleppo achter de aanslag zitten. Maar klopt dat wel?
Actueel – Het Nyansapo festival: een evenement waar geen witte vrouwen aanwezig mogen zijn. Hierover ontstond veel ophef
Opinie – Zal Trump vrede brengen? Anne de Jong probeert een antwoord te formuleren op deze vraag.
Actueel – Duizenden homoseksuelen worden gedood en gemarteld in Tsjetsjenië
Abonneren op