Vrede & Veiligheid

Actueel – De VN-chef had zich volgens critici tijdens zijn termijn van tien jaar duidelijker mogen uitspreken. 'Ban probeerde iedereen tevreden te houden'
Interview – Reber Dosky ontving voor zijn film Radio Kobani IDFA's award voor beste Nederlandse documentaire. Een film over strijd, verwoesting, dood en hoop.
Interview – Een interview met de Turkse schrijver Celal Altuntas over eerwraak
Blog – Een week na de aanslagen nippen Berlijners weer aan hun Glühwein op de kerstmarkt in Charlottenburg. Toch is de spanning voelbaar.
Column – Jan Gruiters, directeur van vredesorganisatie PAX, blikt in deze laatste week van het jaar terug op een gewelddadig 2016.
Actueel – De uittocht voltooide zich ijzig. Mensen zaten etmalen lang zonder voorzieningen vast. Angst houdt mensen in onzekere vrijheid nog steeds gevangen.
Actueel – Op de Dam verzamelden woensdagavond honderden mensen om hun steun te betuigen aan de inwoners van Aleppo
Column – Volgens Jan Gruiters, directeur van vredesorganisatie PAX is de val van de stad een bewijs van falen en de machteloosheid van de wereld.
bommen in oost-aleppo syrië
Achtergrond – Het leger van Assad heeft in het belegerde deel van de stad Aleppo twee wijken terug gewonnen op de rebellen. Burgers daar zijn hun leven niet zeker.

Battle for Mosul: Snipers, car bombs and trapped families

Blog – Inwoners van Mosul zitten in de hel van de oorlog, zonder een uitweg te zien. Judit Neurink: Kijk dan wat er gebeurt, luister dan, doe iets! Maar wat?
PAX-directeur Jan Gruiters over president Trump
Blog – PAX-directeur Jan Gruiters na de overwinning van Trump: "Het overwinnen van verdeeldheid is nu opnieuw nodig."
Aleppo: bommen vallen ook tijdens wapenstilstand
Actueel – De inwoners van Aleppo merken weinig van de wapenstilstand die Rusland nu zegt te willen verlengen.
Actueel – Slechts 7 procent van de 800 moorden op journalisten wereldwijd sinds 2006 is opgelost.
Kinderen op Pakistaanse scholen krijgen te weinig bescherming
Na de jongste terreuraanval op een politieschool heeft Pakistan voor tien dagen de hoogste staat van paraatheid afgekondigd. “We blijven door het hele land alert”, aldus de overheid. Maar hoe?
Vredesdemonstratie 1981 Bonn
Opinie
Column – Deze week zullen ruim 100 van de 193 staten in de VN een resolutie aannemen die leidt tot een juridisch bindend verbod op kernwapens in 2017.
Achtergrond – Hoe ver zou je gaan om je leven te beteren? Scholieren in Jemen vinden hun grenzen op het podium.
Interview – Bart Vrolijk, hoofd onderwijs van Unicef Syrië hamert erop dat onderwijs, ook in oorlogstijd, niet kan wachten.
Actueel – De opmars naar de stad in het Noorden van Irak werd gisteren ingezet. Het is het laatste grote bolwerk van ISIS in Irak
Column – In de regen van bommen werd ook Abu Ward dodelijk getroffen. Verliest Syrië met zijn dood alle hoop, vraagt PAX-directeur Jan Gruiters zich af.
Van ’t web – 80.000 gevluchte Afghanen terug nemen of geen humanitaire hulp meer, voor deze onmogelijke keuze stelt de EU Afghanistan.
Slachtoffer landmijn Myanmar
Achtergrond – Na bijna 70 jaar burgeroorlog ligt Myanmar bezaaid met mijnen. Ondanks het vredesproces komen daar nog steeds nieuwe mijnen bij...
Vrede in Colombia: hoe nu verder?
Actueel – Waarom wil de bevolking van Colombia geen vrede en wat staat het land nu te wachten? Een verslag uit een verscheurd land.
Interview – In het kader van de vredesweek organiseert Mirik Milan het Manifeest, om aandacht te vragen voor het belang van vrede.
Blog – De Vredesweek is begonnen! Directeur van Pax Freek Landmeter worstelt met grenzen en verbinding.
Verslag – Vrouwen in oorlogstijd zijn meer dan slachtoffers.
Abonneren op