Vrede & Veiligheid

Haifa Tabet
Actueel – In Jemen worden op grote schaal mensenrechten geschonden. Uit solidariteit met de Jemenitische bevolking werden er 2500 kaarsen aangestoken.
Interview – Rena Netjes sprak met de Koerdische activiste Novin Harsan uit Aboud, Syrië. Ze maakt deel uit van een groep Syrische oppositievrouwen.
Achtergrond – Aleppo is gevallen, het lot van de bewoners is onzeker. “We zeiden ‘Nooit meer’. Maar wat gebeurde er? Aleppo.”
Achtergrond – Na een onrustige verkiezingstijd blikken Gambianen terug en spreken hun hoop uit voor de toekomst met president Adama Barrow.
Syrië
Actueel – Voor de eerste keer zitten de Syrische oppositie en het regime bij elkaar tijdens het vierde VN-vredesoverleg in Genève.
Top van de Afrikaanse Commissie
Achtergrond – Er is meer eenheid nodig in de Afrikaanse Unie, maar zijn ze daar klaar voor?
Interview – 'Ontmoetingen met Syriërs' is geen boek vol vluchtverhalen, maar een boek met verhalen achter de vluchteling.
Eritrea
Eritrea
Achtergrond – Europarlementariër Sargentini over de (on)mogelijkheden van het bieden van hulp.
Reportage – Eddy van Wessel fotografeerde de situatie in opvangkampen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Noodhulpverlener Esperant Mulumba vertelt de verhalen.
Interview – 'Natuurlijk is er paniek bij het ICC wanneer Zuid-Afrika opstapt', aldus de Botswaanse ICC-rechter Sanji Monageng.
Achtergrond – Zijn militaire missies in bijvoorbeeld Mali in het belang van Nederland of zorgt het alleen voor militarisering van de veiligheid in ons land?
Oorlogsbeeld
Interview – Zuidoost-Aziëcorrespondent Michel Maas schrijft naast reportages ook romans. OneWorld sprak hem over zijn nieuwe boek Commandant Konijn.
Engelse onderwijzer in het Zaatari vluchtelingenkamp, Jordanie
Opinie – Aziz is acht jaar en komt uit Syrië, waar al bijna zijn hele leven een wrede oorlog woedt. Samen met zijn vader legde hij de reis af naar Europa.
Reportage – IS executeerde naar schatting tussen de 2000 en 5000 mensen. Hartverscheurende beelden gingen de wereld over, van een volk dat in de val leek gelopen.
Homs
Actueel – De Syrische president Assad en Iran zijn bezig plaatsen als Damascus, Homs en Aleppo te ontdoen van soennitische rebellen én burgers.
Foto auteur
Interview – Een interview met de Turkse schrijver Celal Altuntas over eerwraak
Actueel – De VN-chef had zich volgens critici tijdens zijn termijn van tien jaar duidelijker mogen uitspreken. 'Ban probeerde iedereen tevreden te houden'
Blog – Een week na de aanslagen nippen Berlijners weer aan hun Glühwein op de kerstmarkt in Charlottenburg. Toch is de spanning voelbaar.
Column – Jan Gruiters, directeur van vredesorganisatie PAX, blikt in deze laatste week van het jaar terug op een gewelddadig 2016.
Actueel – De uittocht voltooide zich ijzig. Mensen zaten etmalen lang zonder voorzieningen vast. Angst houdt mensen in onzekere vrijheid nog steeds gevangen.
Actueel – Op de Dam verzamelden woensdagavond honderden mensen om hun steun te betuigen aan de inwoners van Aleppo
Column – Volgens Jan Gruiters, directeur van vredesorganisatie PAX is de val van de stad een bewijs van falen en de machteloosheid van de wereld.
Interview – Reber Dosky ontving voor zijn film Radio Kobani IDFA's award voor beste Nederlandse documentaire. Een film over strijd, verwoesting, dood en hoop.
bommen in oost-aleppo syrië
Achtergrond – Het leger van Assad heeft in het belegerde deel van de stad Aleppo twee wijken terug gewonnen op de rebellen. Burgers daar zijn hun leven niet zeker.

Battle for Mosul: Snipers, car bombs and trapped families

Blog – Inwoners van Mosul zitten in de hel van de oorlog, zonder een uitweg te zien. Judit Neurink: Kijk dan wat er gebeurt, luister dan, doe iets! Maar wat?
Abonneren op