Vrede & Veiligheid

Top van de Afrikaanse Commissie
Achtergrond – Er is meer eenheid nodig in de Afrikaanse Unie, maar zijn ze daar klaar voor?
Reportage – Eddy van Wessel fotografeerde de situatie in opvangkampen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Noodhulpverlener Esperant Mulumba vertelt de verhalen.
Achtergrond – Na een onrustige verkiezingstijd blikken Gambianen terug en spreken hun hoop uit voor de toekomst met president Adama Barrow.
Interview – 'Ontmoetingen met Syriërs' is geen boek vol vluchtverhalen, maar een boek met verhalen achter de vluchteling.
Eritrea
Eritrea
Achtergrond – Europarlementariër Sargentini over de (on)mogelijkheden van het bieden van hulp.
Interview – 'Natuurlijk is er paniek bij het ICC wanneer Zuid-Afrika opstapt', aldus de Botswaanse ICC-rechter Sanji Monageng.
Achtergrond – Zijn militaire missies in bijvoorbeeld Mali in het belang van Nederland of zorgt het alleen voor militarisering van de veiligheid in ons land?
Oorlogsbeeld
Interview – Zuidoost-Aziëcorrespondent Michel Maas schrijft naast reportages ook romans. OneWorld sprak hem over zijn nieuwe boek Commandant Konijn.
Engelse onderwijzer in het Zaatari vluchtelingenkamp, Jordanie
Opinie – Aziz is acht jaar en komt uit Syrië, waar al bijna zijn hele leven een wrede oorlog woedt. Samen met zijn vader legde hij de reis af naar Europa.
Reportage – IS executeerde naar schatting tussen de 2000 en 5000 mensen. Hartverscheurende beelden gingen de wereld over, van een volk dat in de val leek gelopen.
Homs
Actueel – De Syrische president Assad en Iran zijn bezig plaatsen als Damascus, Homs en Aleppo te ontdoen van soennitische rebellen én burgers.
Foto auteur
Interview – Een interview met de Turkse schrijver Celal Altuntas over eerwraak
Actueel – De VN-chef had zich volgens critici tijdens zijn termijn van tien jaar duidelijker mogen uitspreken. 'Ban probeerde iedereen tevreden te houden'
Blog – Een week na de aanslagen nippen Berlijners weer aan hun Glühwein op de kerstmarkt in Charlottenburg. Toch is de spanning voelbaar.
Column – Jan Gruiters, directeur van vredesorganisatie PAX, blikt in deze laatste week van het jaar terug op een gewelddadig 2016.
Actueel – De uittocht voltooide zich ijzig. Mensen zaten etmalen lang zonder voorzieningen vast. Angst houdt mensen in onzekere vrijheid nog steeds gevangen.
Actueel – Op de Dam verzamelden woensdagavond honderden mensen om hun steun te betuigen aan de inwoners van Aleppo
Column – Volgens Jan Gruiters, directeur van vredesorganisatie PAX is de val van de stad een bewijs van falen en de machteloosheid van de wereld.
Interview – Reber Dosky ontving voor zijn film Radio Kobani IDFA's award voor beste Nederlandse documentaire. Een film over strijd, verwoesting, dood en hoop.
bommen in oost-aleppo syrië
Achtergrond – Het leger van Assad heeft in het belegerde deel van de stad Aleppo twee wijken terug gewonnen op de rebellen. Burgers daar zijn hun leven niet zeker.

Battle for Mosul: Snipers, car bombs and trapped families

Blog – Inwoners van Mosul zitten in de hel van de oorlog, zonder een uitweg te zien. Judit Neurink: Kijk dan wat er gebeurt, luister dan, doe iets! Maar wat?
PAX-directeur Jan Gruiters over president Trump
Blog – PAX-directeur Jan Gruiters na de overwinning van Trump: "Het overwinnen van verdeeldheid is nu opnieuw nodig."
Aleppo: bommen vallen ook tijdens wapenstilstand
Actueel – De inwoners van Aleppo merken weinig van de wapenstilstand die Rusland nu zegt te willen verlengen.
Actueel – Slechts 7 procent van de 800 moorden op journalisten wereldwijd sinds 2006 is opgelost.
Kinderen op Pakistaanse scholen krijgen te weinig bescherming
Na de jongste terreuraanval op een politieschool heeft Pakistan voor tien dagen de hoogste staat van paraatheid afgekondigd. “We blijven door het hele land alert”, aldus de overheid. Maar hoe?
Abonneren op