Vrede & Veiligheid

Actueel – Duizenden homoseksuelen worden gedood en gemarteld in Tsjetsjenië
Actueel – Docent Nederlands Suna Floret bespreekt de aanslag in Manchester met haar leerlingen.
Raqqa
Onderzoek – Schokkend nieuws uit de VS: Michael Flynn, oud-adviseur nationale veiligheid van Trump, het Amerikaanse plan voor de bevrijding van Raqqa stopzette.
bootvluchtelingen
Achtergrond – De Syrische vluchtelinge Sarah die zichzelf en negentien anderen van de verdrinkingsdood redde, is terug op Lesbos. Hoe is zij heldin geworden?
Onderzoek – Het vredesplan voor Syrië is nu een week van kracht. Hoe werkt dit door Rusland bedachte plan precies?
Achtergrond – Wat als je stad is verwoest door IS? Je huis is leeggeroofd en je buren zijn verhuisd? Kun en wil je dan nog wel terug naar waar je vandaan komt?
Cellist
Interview – OneWorld interviewde schrijver Ali Bader, die zijn leven in Irak niet zeker was. Hij baseerde De wolkenmuzikant op zijn eigen levensverhaal.
Actueel – Vanwege de woedende reacties en dreigementen besloot de organisatie om de bijeenkomst niet door te laten gaan zoals gepland
Bevrijdingsdag in CAR
Centraal Afrikaanse Republiek
Actueel – Niet alleen Nederland viert vandaag Bevrijdingsdag, ook de Centraal Afrikaanse Republiek doet dat.
Achtergrond – De ongelijkheid in Afrikaanse landen is een hindernis voor ontwikkeling, zo meldt een rapport van Oxfam Novib.
Dodenherdenking in de Tweede Kamer
Actueel – “Jullie zijn van de pot gerukt” en “Blijf van 4 mei af!” is een greep uit de boze reacties op de Facebookpagina van de vluchtelingenherdenking.
Actueel – "Censuur wordt geavanceerder en ingewikkelder en doet zich voor op verschillende niveaus", aldus het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).
Actueel – “Wij hebben al genoeg schade toegebracht aan onze eigen gezondheid terwijl de rest van de wereld toekeek", aldus een van de hongerstakers.
Opinie – Moeten democratisch gekozen regeringen regimes als Saoedi-Arabië, Egypte en Turkije ondersteunen met economische en financiële steun of militaire hulp
Paus Franciscus
Egypte
Actueel – Het Egyptische leger blijkt met doodseskaders te werken in de Sinaï woestijn en lukraak mensen te vermoorden.
Van ’t web – Het dodental van de protesten in Ethiopië is inmiddels opgelopen tot 900.
Actueel – Het zint het Iraakse leger niet dat de slag om Mosul veel langer duurt, en met veel meer slachtoffers gepaard gaat dan was aangekondigd.
Onderzoeksteam gaat de grens over
Syrië
Achtergrond – Wat weten we over de gifgas aanval? Eigenlijk best wel veel.
Opinie – De situatie in Congo lijkt volgens Alphonse Muambi op die van Aleppo in Syrië.
Foto: Freedom House
Actueel – Terwijl we dagelijks lezen over de lopende formatie in eigen land, worden kinderen in Syrië momenteel weggevaagd.
Verslag – Iedere dag vluchten er mensen uit Zuid-Sudan naar oeganda. Soms honderden, soms duizenden. Atjoni is één van hen.
De vernielde moskee
Irak
Opinie – De bezetting van Mosul door ISIS heeft een opmerkelijke archeologische vondst aan het licht gebracht.
Actueel – De situatie in Nigeria verschilt behoorlijk van die van Zuid-Soedan, Somalië en Jemen.
Interview – Over de onmogelijke keuze tussen voedsel en veiligheid in noordoost Nigeria. OneWorld in gesprek met Melle Brinkman, noodhulpcoördinator bij Plan NL.
Haifa Tabet
Actueel – In Jemen worden op grote schaal mensenrechten geschonden. Uit solidariteit met de Jemenitische bevolking werden er 2500 kaarsen aangestoken.
Abonneren op