Vrede & Veiligheid

Achtergrond – Ethiopië heeft een warm opvangbeleid voor Eritrese vluchtelingen. Hoe verloopt deze opvang 'in de regio'?
electriciteitstoevoer Gaza
Nieuws – Israël heeft op bevel van Palestijnse autoriteit toegezegd haar elektriciteitstoevoer naar de Gazastrook te verminderen.
Opinie – Hoogleraar international relations Mirjam van Reisen heeft een tip voor de nieuwe regering: pak mensensmokkel aan bij de grondoorzaken.
Opinie – Afgestoten Nederlandse legertrucks duiken op in de burgeroorlog in Sudan. Aan de levering daarvan moet een einde komen, vindt Frank Slijper van PAX.
cover
Interview – Noa en Ahmed, twee Israëliërs, herdenken de Zesdaagse Oorlog die precies 50 jaar geleden begon.
EU acht Kabul veilig genoeg voor afgewezen Afghaanse asielzoekers
Achtergrond – Ondanks de vele aanslagen waarmee de stad Kabul kampt, achten veel Europese landen de stad veilig voor hun afgewezen Afghaanse asielzoekers.
Opinie – Zou het de vluchtelingen helpen om de opvangkampen te sluiten en in plaats daarvan een soort ''Marshallplan'' op te stellen?
Achtergrond – Het El-Minya bloedbad eiste 30 doden. Sisi suggereert dat Syrische rebellen uit Aleppo achter de aanslag zitten. Maar klopt dat wel?
Actueel – Het Nyansapo festival: een evenement waar geen witte vrouwen aanwezig mogen zijn. Hierover ontstond veel ophef
Opinie – Zal Trump vrede brengen? Anne de Jong probeert een antwoord te formuleren op deze vraag.
Actueel – Duizenden homoseksuelen worden gedood en gemarteld in Tsjetsjenië
Raqqa
Onderzoek – Schokkend nieuws uit de VS: Michael Flynn, oud-adviseur nationale veiligheid van Trump, het Amerikaanse plan voor de bevrijding van Raqqa stopzette.
bootvluchtelingen
Achtergrond – De Syrische vluchtelinge Sarah die zichzelf en negentien anderen van de verdrinkingsdood redde, is terug op Lesbos. Hoe is zij heldin geworden?
Onderzoek – Het vredesplan voor Syrië is nu een week van kracht. Hoe werkt dit door Rusland bedachte plan precies?
Achtergrond – Wat als je stad is verwoest door IS? Je huis is leeggeroofd en je buren zijn verhuisd? Kun en wil je dan nog wel terug naar waar je vandaan komt?
Cellist
Interview – OneWorld interviewde schrijver Ali Bader, die zijn leven in Irak niet zeker was. Hij baseerde De wolkenmuzikant op zijn eigen levensverhaal.
Actueel – Vanwege de woedende reacties en dreigementen besloot de organisatie om de bijeenkomst niet door te laten gaan zoals gepland
Bevrijdingsdag in CAR
Centraal Afrikaanse Republiek
Actueel – Niet alleen Nederland viert vandaag Bevrijdingsdag, ook de Centraal Afrikaanse Republiek doet dat.
Achtergrond – De ongelijkheid in Afrikaanse landen is een hindernis voor ontwikkeling, zo meldt een rapport van Oxfam Novib.
Dodenherdenking in de Tweede Kamer
Actueel – “Jullie zijn van de pot gerukt” en “Blijf van 4 mei af!” is een greep uit de boze reacties op de Facebookpagina van de vluchtelingenherdenking.
Actueel – "Censuur wordt geavanceerder en ingewikkelder en doet zich voor op verschillende niveaus", aldus het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ).
Actueel – “Wij hebben al genoeg schade toegebracht aan onze eigen gezondheid terwijl de rest van de wereld toekeek", aldus een van de hongerstakers.
Opinie – Moeten democratisch gekozen regeringen regimes als Saoedi-Arabië, Egypte en Turkije ondersteunen met economische en financiële steun of militaire hulp
Paus Franciscus
Egypte
Actueel – Het Egyptische leger blijkt met doodseskaders te werken in de Sinaï woestijn en lukraak mensen te vermoorden.
Van ’t web – Het dodental van de protesten in Ethiopië is inmiddels opgelopen tot 900.
Abonneren op