Vraag naar biologische producten flink gestegen

09-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Volgens het Agrarisch Dagblad is de doorbraak van biologische producten te danken aan de supermarkten, die de afgelopen jaren massaal op deze markt zijn gedoken.

In het Verenigd Koninkrijk is de afzet via supermarkten gegroeid van 370 miljoen gulden in 1993/1994 tot 1,9 miljard gulden in 1999/2000. Over drie jaar gaat het om bijna 5,3 miljard gulden, voorspelde Holden van Soil Association.

Soil Association bevordert organisch boeren en consumptie van biologische producten in Groot-Brittannië.

Op dit moment koopt 30 procent van de Britse consumenten wel eens een biologisch product. De Soil Association wil dat verhogen naar 50 procent. De organisatie hoopt dat te bereiken door middel van een voorlichtingsoffensief, gericht op de stedelijke bevolking.

Holden vindt dat de biologische sector het ijzer moet smeden nu het heet is. Consumenten willen graag gezonde, veilige producten. ‘We moeten vertellen dat wij die leveren en dat we als boeren ook nog het platteland in stand houden. Dan wil de consument best wat extra's betalen,’ zei de Brit, die zelf ook een boerderij heeft.

Ook in Duitsland en Zwitserland zit de biologische sector in de lift. Volgens de Duitse supermarktdeskundige Lukas Kelterborn waren biologische producten in Duitsland in 1990 goed voor een omzet van 784 miljoen gulden. In 1998 was dat gegroeid naar 3,9 a 4,4 miljard gulden, wat overeenkomt met 50 à 56 gulden per inwoner.

In Zwitserland is de groei nog sterker. De gemiddelde Zwitser gaf in 1998 jaarlijks 112 gulden aan biologische producten uit. Volgens Kelterborn heeft dat te maken met het feit dat slechts twee supermarktketens de Zwitserse markt beheersen: Coop en Migros. ‘Toen de ene biologische producten in het schap legde, kon de ander niet achterblijven.’

Het congres in de Amsterdamse RAI, dat tot en met vrjidag duurt, is gekoppeld aan een vakbeurs waarop 270 toeleveranciers van over de hele wereld hun producten tonen. De Natural Products Expo, in Amerika het grootste evenement op het gebied van biologische voeding en kruidengeneeskunde, wordt voor het eerst in Europa gehouden.

Website van Soil Association

Reacties