Voormalige Liberiaanse krijgsheer wordt predikant

29-04-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/OneWorld

Johnson werd 1992 door West-Afrikaanse vredesmacht van Liberia naar Nigeria overgebracht. Johnson is sinds zondag voorganger van de Christus Verlossingsgenootschap in een buitenwijk van de Nigeriaanse hoofdstad Lagos.

‘Mozes was een moordenaar, maar God koos hem tot een redder,’ aldus Johnson na de plechtigheid. Er is niets verkeerd als God een krijgsheer verandert van een generaal in het leger tot een generaal in Jezus.’ Bij de plechtigheid waren meer dan duizend mensen aanwezig, waaronder strijders van zijn voormalige rebellenbeweging.

Johnson schokte de wereld door videobeelden te tonen waarop te zien was hoe zijn strijders de oren van Doe afhakten en hem dood martelden. Hij was toen leider van de inmiddels verboden Onafhankelijke Nationaal Patriottische Bevrijdingsmacht (INPLF).

‘Het is God die me heeft voorbestemd. Ik ben nooit naar een Bijbelschool geweest. Als ik preek en bid worden mensen soms weer beter,’ aldus Johnson.

Het vertrek van Johnson naar Nigeria maakte in Liberia de weg vrij voor de krijgsheer Charles Taylor die in 1997 president werd na een bloedige oorlog waarin 200.000 mensen omkwamen.

Reacties