Voorheen geïsoleerde indianen komen aan de oppervlakte in Paraguay

11-03-2004
Door: OneWorld Redactie

De groep behoort tot de Ayoreo indianen, nomaden die leven ten zuiden van de Amazone. Deze indianenstam was al eerder bekend bij de buitenwereld. Het thuisland van de Ayoreo is de Chaco regio, een enorm gebied van droog struikgewas, rivieren en moerasland dat zich uitstrekt in west Paraguay en over de grens in Bolivia.

De vijf mannen, zeven vrouwen en vijf kinderen zijn lid van de zogenaamde Totobiegosode stam of te wel de ‘mensen van de plek waar de wilde varkens leven’. De Totobiegosode zijn de laatste indianen buiten het Amazone gebied die nog in volledige isolatie van de moderne wereld leven. Naast dit groepje zijn er nog een paar groepen Totobiegosode over die volkomen geïsoleerd in het woud leven.

Oproep

De groep indianen verkeerde bij hun verschijning in goede gezondheid, maar ze hebben wel last van een tekort aan water. Kolonisten die zich in het gebied gevestigd hebben, vooral veeboeren, ontnemen de indianen toegang tot de belangrijkste waterbronnen van hun oorspronkelijke leefgebied. In het droge seizoen is het voor de indianen onmogelijk geworden om aan water komen.

De groep heeft bij zijn verschijning een oproep gedaan om hen en hun woongebied met rust te laten. In hun boodschap aan de buitenwereld zeiden ze ‘Blijft alstublieft van het bos af, het geeft ons namelijk leven. Stopt alstublieft de bulldozers’.

De groep indianen heeft eerder contact gezocht met andere groepen Ayoreo. Ze wilden een nieuwe leefgemeenschap opzetten in het laatst overgebleven stuk van het aanzienlijke woud in de regio. Samen met hulporganisaties proberen de indianen al tien jaar lang hun gebied te beschermen.

Wetten

De regering van Paraguay zou het woongebied van de indianen, zo’n 550.000 hectare, in navolging van nationale en internationale wetgeving, aan de indianen toe hebben moeten kennen. Maar tien jaar na inwerkingtreding van de wetten, beschikken de indianen officieel slechts over een kwart van het gebied. Boeren lappen rechterlijke bevelen die alle activiteiten in het bos moeten stoppen, aan hun laars en gaan gewoon door met het ontruimen van het bos met hun bulldozers.

Volgens Survival, de organisatie die de indianen bijstaat in het opeisen van hun rechten, is het nu of nooit. ‘Het gaat nu om de fysieke overleving van deze mensen, die enorm vatbaar zijn voor ziekten van buitenaf. De regering moet met grote spoed een eind maken aan het met voeten treden van de rechten en het leefgebied van de indianen.’

Suvival

Reacties