Voetballend Afrika komt naar Nederland

19-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

Het Keniase voetbalteam Mathare United FC bezoekt Nederland van 19 mei tot 2 juni om te trainen en te voetballen. Het bezoek wordt ondersteund door de KNVB en Willem II en georganiseerd door het Festival Mundial in Tilburg. Mathare United zal andere voetbalteams, waaronder Oranje, bezoeken en als speciale gast de finale van de Amstel-Cup bijwonen.

Mathare is niet zomaar een voetbalclub. De spelers van de Keniase ploeg zijn afkomstig uit de armste krottenwijk van Nairobi, Mathare Valley. Ondanks hun beperkte middelen won de ploeg in 1998 de presitgieuze Moi-Cup in Kenia, vergelijkbaar met de Amstel-Cup in Nederland.

Uit Mathare Valley komt veel voetbaltalent. Het team uit de sloppenwijk staat nu vierde in de Keniase ere-divisie. Vijf spelers van de ploeg spelen ook in het nationale elftal. Volgens Festival Mundial vertegenwoordigen de spelers van Mathare United voor veel Kenianen de 'Afrikaanse droom'.

John Kuresi, middenveldspeler die nog altijd in Mathare Valley woont, speelde vroeger voetbal op zanderige vlaktes met een bal die bestond uit een plastic zak met afval erin. 'Ik viel op door mijn spel en kwam in contact met Mathare United. Mijn leven veranderde vanaf dat moment ingrijpend', zegt hij.

De Keniase club zet zichzelf actief in voor de eigen krottenwijk. Iedere speler doet maandelijk tachtig uur gemeenschapsdienst. Ze werken als scheidsrechter voor jongeren, helpen bij schoonmaakacties of trainen jeugdteams via de jongerenorganisatie MYSA.

Deze organisatie was op haar beurt altijd al de kweekvijver voor Mathare United. MYSA koppelt al sinds 1987 sportactiviteiten aan bijvoorbeeld voorlichting rond aids. De organisatie zet zich ook actief in voor straatkinderen.

Festival Mundial

Reacties