Voedselhulp aan India ‘genetisch besmet’

06-06-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: doris

Het hoofd van het instituut, de bekende milieu-activiste Vandana Shiva, zegt dat uit monsters is gebleken dat de Amerikaanse voedselhulp genetisch gemanipuleerd (GM) is. Een Amerikaans laboratorium heeft het voedsel, een mix van maïs en soya, onderzocht.

De VS gaven vorig jaar voor miljoenen dollars voedselhulp aan de slachtoffers in Orissa, nadat de staat was geteisterd door orkanen. Bijna tienduizend mensen kwamen om het leven en miljoenen raakten hun onderdak kwijt.

Nog altijd zijn de slachtoffers van de ramp afhankelijk van voedselhulp, dat onder andere komt uit de VS.

Volgens Shiva hebben de VS de slachtoffers van de Orissa-ramp gebruikt als proefkonijnen voor genetisch gemodificeerde producten die door consumenten elders op de wereld, met name in Europa, worden afgewezen.

Shiva heeft de Indiase regering gevraagd de distributie van de maïs-soya mix te stoppen. De VS zouden louter uit zijn om een markt te creëren voor hun biotech-industrie, aldus Shiva.

Amerikaanse ambtenaren geven toe dat de maïs en soya vervuild kan zijn. In de VS worden die producten genetisch gemodificeerd. Maar, zo zij, het is niet in tegenspraak met de Indiase of internationale regels. Het voldoet ook aan Amerikaanse veiligheidsnormen.

Het stopzetten van de Amerikaanse voedselhulp zal ernstigere gevolgen hebben gehad voor de slachtoffers van de ramp, aldus de ambtenaren. Bovendien importeert India ook al Amerikaanse soya-olie en die is hoogstwaarschijnlijk ook genetisch gemodificeerd.

De vraag is of het protest van Shiva de discussie in India zal losmaken. In het Zuid-Aziatische land zijn geen commercieel geproduceerde GM-producten te koop. Wel zijn er proeven gedaan met GM-katoengewassen. Tegenstanders hebben de velden met die gewassen uit protest verbrand.

Onderzoeksinstituut voor Wetenschap, Technologie en Ecologie in India

Reacties