VN zet twaalf gifstoffen op zwarte lijst

17-05-2004
Door: OneWorld Redactie

Vijftig landen hebben het Verdrag van Stockholm, dat maandag ingaat, ondertekend. Dit verdrag verbiedt twaalf moeilijk afbreekbare chemische producten, de zogenaamde ‘persistent organic pollutants’ oftewel POP's. Volgens Klaus Toepfer van de VN-milieuorganisatie Unep, redt het verdrag levens en helpt het het milieu beschermen door de productie en het gebruik van een aantal van de meest giftige stoffen ter wereld te verbieden.

De nu uitgebannen pesticiden, dioxinen, PCB's en andere POP's kunnen kanker veroorzaken en het zenuwstelsel, het reproductieve- en het immuunsysteem beschadigen bij zowel mens als dier. POP's worden opgeslagen in het vetweefsel. Volgens de Unep heeft iedereen op de aardbol resten van POP's in zijn lichaam.

Veel giftige stoffen worden naar het noordpoolgebied gestuwd door oceaanstromingen en de wind. In de moedermelk van de Inuit in Canada zijn hoge concentraties POP's gevonden. Misvormde voortplantingsorganen bij vrouwelijke ijsberen zouden ook het gevolg zijn van de POP's. Onderzoekers vonden in poolberen hogere concentraties gifstoffen dan in andere pooldieren, waarschijnlijk omdat de beer bovenaan de voedselketen staat.

Het zal nog jaren duren voordat de nu verboden POP's, die verwerkt zijn in alledaagse producten als plastic, verf en pesticiden, uit het milieu zijn verdwenen. Sommige ‘klassieke’ POP's zijn in veel landen al lang verboden, maar iedereen die oude verf van zijn kozijnen krabt, kan de PCB's weer in de lucht doen komen. Het Wereld Natuur Fonds vreest dat POP's ook vrijkomen door smeltende ijskappen en dat overstromingen POP's onder de grond weer naar boven halen.

Vlamvertragers

Lars-Otto Reiersen van het Aortic Monitoring and Assessment Program, is bezorgd over het groeiend gebruik van nieuwe chemicaliën als broomhoudende vlamvertragers. Vlamvertragers worden bijvoorbeeld in kleding, bankstellen en tv's verwerkt. Hier en daar worden vlamvertragers al geweerd vanwege hun effect op het milieu. Volgens Jim Willis van de Unep zouden deze stoffen ook op de zwarte lijst moeten, evenals vele andere chemicaliën zoals de pesticide lindaan.

De Inuit hopen dat de ban op de POP's hun traditionele voedsel, zoals zeerob of vis, veiliger maakt. Inuitjagers willen het gifverbod in ieder geval vieren met een banket van walvis, zeerob, vis, kariboe en rendier, aldus persbureau Reuters.

Het Stockholm Verdrag legt 500 miljoen dollar opzij om het vernietigen van de bestaande POP-voorraden te ondersteunen en om alternatieven te helpen ontwikkelen. Vijfentwintig landen, waaronder Zuid-Afrika en Ethiopië mogen DDT blijven gebruiken bij de verdelging van malariamuskieten.

color=red>

Unep
Greenpeace

Reacties