VN willen maatschappelijke organisaties nieuwe rol geven

13-06-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De voormalige Braziliaanse president Henrique Cardoso, die het debat leidt, hoopt binnen een jaar een antwoord op die vragen voor te leggen aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan.

Onder leiding van Cardoso hield een panel in het VN-hoofdkwartier in New York begin deze maand de eerste bijeenkomst over de rol van de NGO's binnen de programma's, organisaties en instellingen van de VN. Het is de eerste van een reeks waarvan de uitkomst bepalend zal zijn voor de invloed die organisaties als Oxfam, Amnesty International en Greenpeace in de toekomst zullen hebben.

Het panel vindt het hoog tijd dat de relatie tussen de VN en de maatschappelijke wereld opnieuw bekeken wordt. Het VN-charter zegt nu dat het multilaterale orgaan louter uit staten bestaat. De NGO's vervullen echter wel een taak in het aankaarten van de 'internationale waarden' zoals mensenrechten, die de VN hoog in het vaandel dragen.

Het aantal maatschappelijke organisaties is de afgelopen decennia sterk toegenomen. Aan het einde van de 20ste eeuw waren er zo'n 37.000 erkende maatschappelijke organisaties, vier keer meer dan in 1900. Eentiende daarvan wordt door de VN erkend als volwaardige adviseurs.

Waakhond

Naarmate de internationale organisaties hun plaats veroveren in wat de global society heet (het debat en het beleid over mondiale problemen), wordt over het democratische gehalte van de maatschappelijke wereld vragen gesteld. Die vraag is terecht, stellen experts, al is de kritiek vaak afkomstig van nationale regeringen die het geblaf van de maatschappelijke waakhond beu zijn.

In het boek 'NGO's, rechten en verantwoordelijkheden' pleit Michael Edwards voor zowel meer controle op als meer invloed van de nieuwe spelers. Edwards werkt aan de Ford Foundation in New York en schreef verschillende boeken over de rol van NGO's. Daarvoor werkte hij bij Save the Children en de Wereldbank.

Edwards wil dat representativiteit van 'de maatschappelijke stem' opnieuw wordt bekeken. Die stem moet volgens hem vooral een sterke lokale basis krijgen. Dat is nodig opdat NGO's en lobbygroepen in Brussel of Washington niet hun persoonlijke visies doordrukken.

Transparantie, integriteit en efficiëntie

De auteur wil, als twee punt van zijn plan, dat NGO's deelnemen in mondiale beleidsvorming, door bijvoorbeeld een officiële stem te krijgen op VN-conferenties. Daarvoor moeten zij wel voldoen aan richtlijnen voor transparantie, integriteit en efficiëntie. Het toezicht daarop zou via zelfregulering moeten gebeuren.

Een derde wijziging die dat NGO's uit ontwikkelingslanden meer ruimte krijgen.

Verenigde Naties
Zie ook artikel van Michael Edwards: 'Future Positive: International Cooperation in the 21st Century'

Reacties