VN willen Afghaans leger sneller op de been

27-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De International Security Assistance Force (Isaf), een vredesmacht die de openbare orde helpt bewaren in de hoofdstad Kabul, is maandag officieel begonnen met de opleiding van een eerste bataljon van 600 Afghaanse soldaten.

Deze week nog worden de theoretische lessen aangevuld met de eerste oefeningen op het terrein. De door de ISAF benoemde manschappen komen uit alle provincies en etnische groepen.

Gevechten buiten Kabul

Op het Afghaanse platteland wordt weer volop gevochten tussen lokale krijgsheren en etnische groepen. Tienduizenden mannen zijn nog onder wapens.

De internationale gemeenschap wil die kleine legertjes weghebben en ze vervangen door één nationale strijdmacht die onder het gezag staat van de centrale regering.

Het eerste bataljon dat nu wordt klaargestoomd, moet bewijzen dat zo'n multi-etnisch leger weer mogelijk is in Afghanistan - ook voor de inval van de Sovjet-Unie in 1979 had Afghanistan een nationaal leger.

De VS schatten dat het nieuwe leger tegen de zomer ongeveer vierduizend soldaten kan tellen. Het duurt echter minstens twee jaar voordat de strijdmacht volledig operationeel is.

Francesc Vendrell, de adjunct-gezant van de VN voor Afghanistan, schatte vorige maand dat de Isaf zou moeten worden uitgebreid tot een strijdmacht van 30.000 manschappen.

Volgens Vendrell is het noodzakelijk dat dat ISAF ook buiten Kabul actief is. Zo kan er sneller een einde komen aan alle gevechten tussen rivaliserende groepen.

Financiering

Lakhdar Brahimi, de speciale gezant van de VN voor Afghanistan, heeft de internationale gemeenschap opgeroepen bij te springen in de financiering. Vooral voor de opleiding, de lonen en de uitrusting van de nieuwe legermacht moet meer geld komen.

Ook de Afghaanse politie heeft veel geld nodig om snel een aantal taken te kunnen overnemen van de Isaf en ook buiten Kabul actief te kunnen zijn.

Groot-Brittannië, dat het bevel voert over de Isaf, heeft al zo’n ongeveer 250.000 dollar toegezegd voor nieuwe communicatie-apparatuur en andere uitrusting voor de politie.

Reacties