VN-vredesmissies zijn fraudegevoelig

14-11-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Oios controleert organisaties binnen de VN op fraude en andere misstanden. Het blijkt dat de VN-vredesoperaties in de Balkan en Angola, met een gezamenlijk jaarbudget van ruim 2 miljard dollar, zich kenmerken door ongeregeldheden, wanbeheer en fraude. Directeur Nair zegt dat VN-operaties in (voormalige) oorlogsgebieden, waar de chaos heerst, vanzelfsprekend erg fraudegevoelig zijn.

In Angola ontdekte Oios een geval van fraude waarbij een lokale ex-medewerker van de VN-waarnemersmissie Monua per fax een Amerikaanse bank de opdracht gaf om fondsen over te maken op rekeningen in Angola en Nederland. De fraudeur vervalste de fax zodat het leek alsof die afkomstig was van de bevoegde VN-verantwoordelijken in Angola.

Eerder dit jaar bemerkte inspecteurs van Oios dat personeel van de VN-missie in Kosovo 324.000 dollar teveel aan dagvergoedingen had ontvangen, te wijten aan ‘computerfouten’. Verder werden er ‘tekorten en onregelmatigheden’ geconstateerd bij de toepassing van loonschalen van personeel.

Ook stuitten de inspecteurs op slechte contracten met lokale aannemers. Daarin kwamen niet verantwoorde budgetoverschrijdingen voor van 20 procent.

Ook bij de VN-missie in Bosnië-Herzegovina werden misstanden geconstateerd, zoals een afschrijving van 198.000 dollar uit de magazijninventarissen. Oios ontdekte dat het voormalig hoofd van de VN Traffic and Travel Unit in Bosnië samen met een plaatselijke reisagent en een personeelslid van een luchtvaartmaatschappij een lucratief handeltje in valse facturen voor transport van overgewicht had opgezet. De VN verloor hierdoor in totaal 800.000 dollar.

Dileep Nair, naast directeur van Oios ook onder-secretaris-generaal van de VN, zegt dat zijn bureau dit jaar al 17 miljoen dollar heeft onderschept. Vorig jaar bedroeg de totale 'buit' 72 miljoen dollar.

De afgelopen maanden deed Oios onderzoek naar de bestedingen van elf VN-vredesmissies. In alle grote vredesoperaties is momenteel permanent een Oios-inspecteur aanwezig.

Reacties