VN vragen aandacht voor tien vergeten verhalen

06-05-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Vice-secretaris-generaal voor communicatie van de VN Sashi Tahoor zegt in een verklaring op de site van de organisatie dat hij begrijpt dat journalisten niet overal over kunnen schrijven. Toch vinden de VN dat mensen beter geïnformeerd moeten worden over deze onderwerpen. Vorig bracht de organisatie ook al een dergelijke lijst uit. 

De lijst:

Somalië zet voor het eerst in vijftien jaar voorzichtige stapjes richting vrede.

Fistula, een complicatie die zich voor kan doen tijdens de bevalling, is een blinde vlek in de gezondheidszorg voor vrouwen. Fistula komt in de westerse wereld niet voor, maar is in Afrikaanse landen vaak een groot probleem. Door complicaties tijdens de bevalling worden vrouwen incontinent. Vaak raken ze hierdoor in een sociaal isolement.

Milieuschade drijft verspreiding van infectieziekten op. Wetenschappers hebben een heel scala aan infectieziekten ontdekt die goed lijken te gedeien op plaatsen waar de natuur is aangetast door bijvoorbeeld houtkap, wegenaanleg of bebouwing.

Voormalige strijders in Sierra Leone leggen de wapens neer. Duizenden soldaten zijn ontwapend en 20.000 kindsoldaten bevrijd.

Kleine boeren in Kameroen gebruiken het internet in hun strijd om een eerlijke prijs voor hun producten te krijgen. Arme boeren hebben weinig kans om een eerlijke prijs te krijgen voor hun producten als ze niet weten wat markten buiten hun eigen dorp willen betalen. Het internet is voor hen een uitkomst. Boeren die in afgelegen gebieden wonen hebben op deze manier toegang tot het laatste nieuws over bijvoorbeeld de cacao- en koffieprijzen.

Meer dan 100 nationale mensenrechteninstellingen zagen in 2004 het licht. Deze instellingen zijn een een extra wapen in de strijd voor de rechten van de mens.

Noord-Uganda kampt met een humanitaire crisis. Hoewel de situatie in Uganda de laatste tijd meer aandacht krijgt zien de VN graag dat de situatie in Noord-Uganda een hogere prioriteit krijgt bij de media. Vooral de kinderen die verstrikt zijn geraakt in deze oorlog verdienen volgens de VN alle aandacht van de wereld.

Grenada worstelt om te herstellen van orkaan Ivan. Drie maanden voor de tsunami het nieuws beheerste werd Grenada geraakt door orkaan Ivan. De wereld reageerde direct maar de meeste huizen op het eiland zijn nu nog steeds niet herbouwd. Voor de VN een duidelijk voorbeeld van de noodzaak voor vervolgberichtgeving, ook als het geld gegeven is.  

Het geweld tegen vrouwen duurt voort. De VN noemt het geweld tegen vrouwen en meisjes een epidemie die vaak onzichtbaar is. Eén op de drie vrouwen in de wereld wordt geslagen, verkracht of op een andere manier misbruikt. Vaak door iemand uit de directe omgeving van het slachtoffer.

Landen als Turkije en Thailand bestrijden met succes illegale drugsteelt door boeren een alternatief te bieden. Vier miljoen arme boeren worden, vaak door armoede gedreven, gedwongen om drugs als cocablad en papavers voor opium te kweken. 

Reacties