VN-voedselprogramma start noodhulp Palestijnen

14-08-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Volgens de organisatie is er de komende zes maanden ruim 25 miljoen gulden nodig voor de voedselhulp. Van dat geld kunnen alleen de armste Palestijnen voedsel krijgen.

De VN-organisatie denkt dan vooral aan werknemers die door de Israëlische maatregelen hun baan kwijtraakten en geen inkomen meer hebben.

'De Israëlische bezetting heeft ernstige gevolgen gehad voor veel arme Palestijnen in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Hun enige bron van inkomsten was het werken in Israël.' Dat verklaarde maandag Mushtaq Qureshi, WFP-vertegenwoordiger in de Palestijnse gebieden.

Sinds het geweld vorig jaar oktober oplaaide, gelden strenge grenscontroles tussen de gebieden. Die hebben de bewegingsvrijheid van arbeiders flink beperkt, maar belemmeren ook de goederenstromen en alle andere economische activiteiten.

Duizenden Palestijnen zijn, volgens WFP, hun baan kwijt. De organisatie schat dat het werkloosheidcijfer binnen een jaar is gestegen van 11 naar 50 procent.

De inkomsten van Palestijnen die zij kregen door te werken in Israël zijn gedaald met 75 procent. Het totale verlies wordt geschat op 5 miljard gulden.

Omdat veel Palestijnen nu werkloos zijn, vervallen hun families in armoede en honger. 'Sommigen hebben nog spaargeld, anderen zijn erg aan het bezuinigen. Soms ook op voedsel en dat is slecht voor hun gezondheid,’ aldus Qureshi.

In december 2000 wist WFP ongeveer 10 miljoen gulden bij elkaar te krijgen voor de meest kwetsbare Palestijnen.

Wereld Voedsel Programma
Arabic Media Internet Network

Reacties