VN-vertegenwoordiger wil geen kindsoldaten meer in Afghanistan

14-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Olara Otunnu, de Speciale Vertegenwoordiger van de Verenigde Naties voor Kinderen in Gewapende Conflicten, zegt ?erg verontrust? te zijn over berichten dat zowel de Taliban als de Noordelijke Alliantie piepjonge soldaten rekruteren en inzetten. Hij roept de strijdende partijen op geen kinderen meer op te nemen in hun rangen.

Volgens Otunnu staat het leven van vele kinderen in Afghanistan vanaf hun geboorte in het teken van dood, geweld en wanhoop. Het uiteenvallen van familiebanden ? als gevolg van de aanhoudende oorlogssituatie - en het wegvallen van onderwijs voor veel jongeren, levert een generatie op waarmee moeilijk een vreedzame samenleving kan worden opgebouwd.

?Duurzame vrede in Afghanistan is alleen denkbaar als die kinderen en jongeren weer hoop krijgen en geholpen worden bij een nieuwe start. Alleen op die manier kunnen ze bijdragen tot de wederopbouw van hun land,?aldus Otunnu.

Allereerst moeten de strijdende partijen afzien van het inzetten van kindsoldaten, zo meent Otunnu. De internationale gemeenschap moet ?alle mogelijke druk uitoefenen om de twee partijen in het conflict daartoe te bewegen.

Niet alleen de oorlog bedreigt de Afghaanse kinderen. De meeste kinderen worden het slachtoffer van ziekten die in minder barre omstandigheden niet dodelijk zijn.

Onder de 7,5 miljoen Afghanen die deze winter voedselhulp nodig hebben, bevinden zich 1,5 miljoen kinderen jonger dan vijf. Van alle kinderen die in Afghanistan worden geboren, sterft een kwart voor ze vijf worden.

Reacties