VN veroordelen slachtpartij in Congolese stad

27-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens ooggetuigen zijn onder de doden veel burgers. De overige slachtoffers zijn politiemannen en militairen.

Velen werden onthoofd en in de rivier de Congo gegooid. Twintig lichamen werden in een massagraf ten oosten van het vliegveld gevonden. De rebellen van de Congolese Beweging voor Democratie (RCD) in Kisangani beweren dat er veel minder doden zijn gevallen. Zij beschuldigen het Congolese leger en zijn bondgenoten ervan het geweld te hebben uitgelokt.

Kisangani is evenals de rest van het oosten van Congo in handen van de RCD en Rwandese militairen.

Demilitarisering

De slachtpartij had plaats op 14 mei nadat een groep voormalige leden van de RCD het plaatselijk radiostation bezette en opriep tot het doden van de Rwandese bezetters. De muiterij werd neergeslagen door een doodseskader genaamd Amazulu, bestaande uit Congolezen en Rwandezen, aldus ooggetuigen.

De baas van de VN-missie Monuc, Amos Namanga Ngongi, verwacht dat de VN-Veiligheidsraad het voorstel voor de demilitarisering van Kisangani, eerder gedaan, nu daadkrachtiger zal opvolgen. Ngongi hoopt dat de Raad zijn verzet tegen een uitbreiding van het mandaat van Monuc - van het handhaven van vrede naar het afdwingen van vrede - opgeeft.

Volgens de VN wordt het conflict in Congo in stand gehouden door de exploitatie en roof van de natuurlijke hulpbronnen. ‘Militiare steun aan de rebellenbewegingen en de inzet van de nationale legers van de buurlanden om de exploitatie van hulpbronnen mogelijk te maken, hebben geresulteerd in een wijdverbreid conflict, het bewapenen van grote delen van de bevolking en toegenomen onveiligheid,’ aldus de VN in een rapport.

Vorige maand mislukten vredesonderhandelingen, gehouden in Zuid-Afrika, tussen de strijdende partijen. Behalve de RCD, die acht provincies in Oost-Congo controleert, waren daar ook de regering van Joseph Kabila en de rebellenbeweging voor de Bevrijding van Congo (MLC) van Jean-Pierre Bemba aanwezig. Behalve deze drie grote partijen zijn er nog een aantal kleinere rebellengroepen actief in Congo.

OneWorld partner CONGO-NED geeft informatie over de ontwikkelingen in de Democratische Republiek Congo

Reacties