VN-Veiligheidsraad wil inzet van kindsoldaten harder aanpakken

24-02-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

De Veiligheidsraad veroordeelde woensdag recrutering en inzet van kindsoldaten. Kindsoldaten worden gedwongen mee te doen mee aan de gewapende strijd of worden gebruikt als dragers, spionnen en seksslaven.

De VN-Veiligheidsraad wil dat het gebruik van kindsoldaten systematisch en in samenhang wordt gevolgd en in kaart gebracht. De raad bereidt hierover een scherpe resolutie voor die vrijdag wordt besproken. Ze onderzoekt onder meer de mogelijkheid om overtredingen voor het Internationaal Strafhof in Den Haag te brengen.

Toegang tot conflictgebieden

VN-medewerkers in het veld klaagden tot nu toe vooral over het gebrek aan veiligheid en medewerking. Ook zouden zij slechts beperkte toegang tot de conflictgebieden krijgen. Daardoor kunnen zij onvoldoende rapporteren over de schaal waarop kindsoldaten worden ingezet.

Volgens Olara Otunnu, speciale VN-vertegenwoordiger voor Kinderen en Gewapende conflicten, is het aantal kindsoldaten vorig jaar met 50.000 gedaald. Dat heeft onder meer te maken met de groeiende politieke aandacht voor het fenomeen en met het feit dat een aantal conflicten geheel of grotendeels is beëindigd, zoals in Afghanistan, Sierra Leone en Liberia.

Reisbeperkingen

Otunnu pleit ervoor dat leiders die zich schuldig maken aan het gebruik van kindsoldaten, reisbeperkingen worden opgelegd. Bovendien moet hen vertegenwoordigende bestuursfuncties en amnestiebepalingen worden geweigerd. Hij is ook voorstander van wapenembargo's en van een verbod op het geven van militaire en financiële steun aan betrokken partijen.

De VN hebben een zwarte lijst samengesteld van 11 landen waarin gewapende groepen kindsoldaten inzetten. Die landen zijn: Burundi, Democratische Republiek Congo, Ivoorkust, Somalië, Sudan, Uganda, Myanmar (Burma), Nepal, Filipijnen Sri Lanka en Colombia. Colombia telt de meeste kindsoldaten, zo'n elfduizend. Zij worden vooral ingezet door de drie belangrijkste rebellengroeperingen in het land.

Volgens Otunnu is het publiekelijk aan de schandpaal nagelen van groeperingen die kindsoldaten gebruiken, een succesvolle strategie. Hij werd onlangs benaderd door de leider van de politieke vleugel van de Tamil Tijgers op Sri Lanka, die 'de bereidheid toonde een dialoog aan te gaan en controlesysteem op te zetten.' Vorig jaar telden de Tamil Tijgers 1.250 kindsoldaten.

Vuile was VN

In het VN-rapport wordt ook de eigen vuile was besproken. Recent werd bekend dat VN-presoneel wordt beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen, vooral in de Democratische Republiek Congo. De hoogste baas van de VN, Kofi Annan, zei vorige week dat gewerkt wordt aan het verscherpen van het toezicht. Maar hij verwacht ook dat lidstaten zelf actie ondernemen als binnen hun grenzen sprake is van misbruik. Zo arresteerde Marokko onlangs zes VN-militairen op verdenking van seksueel misbruik.

VN-rapport over kindsoldaten

Reacties