VN: Tsjernobyl moet ecotoeristen trekken

07-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De internationale gemeenschap verliest langzamerhand de interesse om het gebied dat in 1986 door een radioactieve explosie werd getroffen, financieel te steunen. ‘Het wordt tijd dat Tsjernobyl op zoek gaat naar manieren om zichzelf te onderhouden,’ aldus Marc Brown, medewerker van het VN-ontwikkelingsprogramma.

Hoewel er in een straal van 30 kilometer rondom de Oekraïnse centrale geen bezoekers worden toegelaten wegens het gevaarlijk hoge stralingsniveau zijn een aantal stukken grond veilig verklaard.

Door de afwezigheid van mensen in deze gebieden zijn inmiddels de inheemse planten en dieren in volle glorie teruggekeerd. ‘Het gaat om een groot gebied met zeer veel natuur en met veel wilde en unieke dieren,’ beweert Kalman Mizsei van het VN-programma.

Naar schatting zeven miljoen mensen zijn aangewezen op financiële steun als gevolg van de kernramp. Zij leven in armoede, zijn veelal werkeloos of ziek.

Bij zo'n 2000 inwoners is schildklierkanker vastgesteld. De verwachting is dat dit aantal in de loop van de jaren verder groeit naar 8.000 tot 10.000 patiënten.

Dossier Tsjernobyl van de Wereldomroep
ABC van Kernenergie

Reacties