VN: ´Rijke landen keren zich af van VN-vredesmissies Afrika´

29-01-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

Volgens Frechette, onder-secretaris-generaal bij de Verenigde Naties, is de militaire deelname bij de meeste VN-vredesmissies onevenwichtig verdeeld. De industrielanden leveren steeds minder blauwhelmen, terwijl de ontwikkelingslanden juist meer soldaten ter beschikking stellen. De rijke landen zijn ook kieskeurig wat de bestemming van hun troepen aangaat: ze blijven vooral weg uit de armste landen.

Daardoor is de regionale verdeling van de beschikbare middelen en mankracht niet evenredig met de noden, meent Frechette. ´Er is een duidelijke onevenwichtigheid tussen de 30.000 soldaten waarmee de Navo de vrede handhaaft in het kleine Kosovo, en de 10.000 blauwhelmen in Congo.´

Kosovo beslaat eenderde van de oppervlakte van België en telt 2,4 miljoen inwoners. Congo is ongeveer even uitgestrekt als West-Europa en telt 57 miljoen inwoners. Bij de gewapende conflicten die de voorbije zes jaar in het land woedden, zijn naar schatting 3,5 miljoen mensen om het leven gekomen.

De meerderheid van de niet-Afrikaanse troepen in VN-vredesoperaties in Afrika wordt geleverd door India, Pakistan en Bangladesh. De meeste westerse landen, die veel beter uitgeruste troepen hebben, zijn erg terughoudend als het om Afrika gaat, klaagt Frechette.

´Het leven van zwarten wordt minder waard geacht´

Nederland houdt deelname aan de vredesmissie in Congo af. Wel draagt Nederland bij aan de vredesmissie in Liberia waar het marineschip Rotterdam voor de kust ligt. Minister Kamp wil de missie echter niet verlengen, tegen de zin van de oppositie en ondanks een verzoek van de VN. Kamp zegt dat de Rotterdam zoals gepland op 16 februari terug naar Nederland vaart.

Die houding ontlokt bji de VN en in Afrika felle kritiek. ´De rijke landen sturen alleen symbolische eenheden naar Afrika,´ zegt een Afrikaanse diplomaat. Van de 10.400 blauwhelmen die in Congo gelegerd zijn, komen er bijvoorbeeld maar tien uit de industrielanden. Franse troepen kwamen vorig jaar wel kort tussenbeide in het oosten van het land toen de gevechten er weer oplaaiden.

Volgens Bill Fletcher junior, de directeur van het TransAfrica Forum in Washington, heeft de terughoudendheid van de rijke landen te maken met hun betrokkenheid met Afrika. ´In zekere mate wordt het leven van zwarten minder waard geacht dan het leven van blanken.´

De rijke landen willen volgens Fletcher ook niet dat hun eenheden onder het bevel van Aziatische of Afrikaanse autoriteiten komen. Als westerse landen troepen naar Afrika sturen, dan gaat het om operaties waar ze zelf de leiding hebben. Groot-Brittannië intervenieerde zo in Sierra-Leone en Frankrijk in Ivoorkust.

De VN hebben momenteel vijf vredesmissies in Afrika: in Liberia (UNmil), Ethiopië en Eritrea (UNmee), Congo (Monuc), Sierra Leone (UNamsil) en in de Westelijke Sahara (Minurso). Sinds mei 2003 is er ook een beperkte missie in Ivoorkust. Om die laatste operatie uit te breiden en ook in Sudan en Burundi actief te kunnen worden, hebben de VN veel meer troepen nodig.

color=red>

Ministerie van Defensie
Alle vredesmissies van de Verenigde Naties

Reacties