VN-rapport: aidsepidemie begint nog maar net

03-07-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

Dat staat in het dinsdag gepubliceerde rapport dat is opgesteld door Unaids, het gezamenlijke HIV- en aidsprogramma van de Verenigde Naties. Zondag begint in Barcelona een internationale conferentie over aids.

Het rapport stelt dat er tien jaar lang jaarlijks zeker 10 miljard euro nodig is om hulp te bieden aan de meest getroffen landen.

Unaids-directeur Peter Piot zei bij de presentatie dat wel duidelijk was dat Azië en de voormalige Sovjet-Unie enorm door aids zijn getroffen. Maar ook in het zuiden van Afrika heeft de epidemie schrikbarende vormen aangenomen. In Zimbabwe bijvoorbeeld was eind vorig jaar eenderde van de volwassenen besmet met HIV, tegen een kwart in 1997.

Verreweg de grootste epidemie ooit

‘Dat is beangstigend. Het is in absolute zin verrewege de grootste epidemie die de mensheid heeft gekend,’ aldus Piot.

HIV en aids blijven zich verspreiden in Azië, vooral in China en India, maar ook in Rusland en Oost-Europa. Ook rijke, westerse landen blijven niet gespaard, deels wellicht omdat mensen weten dat ze daar toegang hebben tot betere medicijnen, zo staat in het rapport.

Sinds het begin van de epidemie, in de jaren tachtig, zijn ruim zestig miljoen mensen besmet geraakt met HIV. Van hen zijn er nog veertig miljoen in leven, maar ook velen van hen lopen gevaar als ze niet snel de juiste behandeling krijgen.

In ontwikkelingslanden is dat nog een groot probleem, door te hoge medicijnprijzen en een slechte distributie. In rijke landen, waar naar schatting een half miljoen mensen een behandeling met antiretrovirale middelen krijgt, stierven vorig jaar 25.000 mensen aan aids.

Uganda en Thailand hebben tij gekeerd

In Afrika kregen maar 30.000 van de 28,5 miljoen seropositieven die medicijnen. Daar eiste aids vorig jaar 2,2 miljoen levens.

Ongeveer twaalf miljoen jongeren zijn besmet met HIV. Dagelijks komen daar 6000 jonge mensen bij. Veertien miljoen kinderen verloren één of beide ouders aan de ziekte. Vorig jaar waren er wereldwijd vijf miljoen nieuwe besmettingsgevallen en stierven er drie miljoen mensen.

Een lichtpuntje is volgens Unaids dat steeds meer regeringen zich bewust worden van de noodzaak om HIV en aids te bestrijden. Ook komt er steeds meer geld van donoren.

Thailand en Uganda hebben het tij weten te keren. In Thailand was vorig jaar sprake van 29.000 besmettingen, tegen 143.000 tien jaar eerder. In Uganda is het percentage besmettingen onder volwassenen teruggevallen van 8,3 in 1999 naar 5 vorig jaar.

Meer op UNAids
14e Internationale aidsconferentie in Barcelona, 7-12 juli 2002
14e Internationale aidsconferentie in Barcelona, 7-12 juli 2002
14e Internationale aidsconferentie in Barcelona, 7-12 juli 2002

Reacties