VN proberen Afghanen te redden van hongersdood

08-10-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Catherine Bertini, directeur van het Wereldvoedselprogramma (WFP), wil met haar organisatie 30.000 ton voedsel droppen voor ongeveer 100.000 families die geen enkele toegang tot voedsel meer hebben.

De huidige situatie maakt het echter onmogelijk om de nodige voorraden aan te leggen om deze mensen door de winter heen te helpen. Zonder voedsel zullen ze ofwel hun huizen moeten verlaten of sterven, stelt Bertini.

Het WFP roept donorlanden op om 230 miljoen dollar aan noodfondsen te voorzien om zo'n 7,5 miljoen mensen in Afghanistan te voeden. Het agentschap bereikt nu ongeveer 1 miljoen mensen, maar de voorraden raken stilaan uitgeput. Na de Britse en Amerikaanse luchtacties in het land, zijn de voedselkonvooien voorlopig stopgezet, aldus een woordvoerster van de organisatie.

Het Wereldvoedselprogramma begon negen dagen geleden met de levering van vijfhonderd ton voedsel per dag via de buurlanden.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besloten maandag in Luxemburg met 700 miljoen gulden de humanitaire crisis in Afghanistan te lenigen. Voor de helft gaat het om eerder toegezegde steun.

Het Nederlandse aandeel bedraagt ruim 70 miljoen gulden.

Landbouw- en voedselorganisatie van de Verenigde Naties, FAO

Reacties