VN-missie Sierra Leone dempt de put als het kalf verdronken is

06-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Marian is niet de enige Sierraleoonse moeder die werd verlaten door haar geüniformeerde minnaar. De blauwhelmen van UNAMSIL, ooit de sterkste vredesmissie van de Verenigde Naties in de wereld, hebben tientallen kinderen verwekt bij vrouwen en meisjes in en rond Freetown.

Als gevolg van terugkerende klachten over seksuele uitspattingen van VN-soldaten, vooral in Congo, heeft VN-baas Kofi Annan strafmaatregelen geëist. Ook wil hij DNA-tests en andere onderzoeksmethoden inzetten om uit te maken welke kinderen door blauwhelmen zijn verwekt. Die kinderen zullen dan steun krijgen van de VN.

De top van UNAMSIL in Sierra Leone kondigde deze week eveneens aan hard op te zullen treden tegen tegen seksueel misbruik en uitbuiting. UNAMSIL wil klachten over seksueel misbruik beter onderzoeken. Er worden telefoonlijnen bemand om klachten te verzamelen. De VN-blauwhelmen uit Nigeria, Kenia, Zambia, Ghana, Guinea, India, Pakistan, Bangladesh en Nepal en het VN-burgerpersoneel moeten informatiebijeenkomsten volgen over aids en over de man-vrouwrelatie in het land.

Klanten

De ommezwaai komt bijzonder laat in Sierra Leone. De VN, die daar sinds eind 1999 zijn, willen tegen het eind van het jaar weg zijn uit het land.

Op de mooie stranden van Sierra Leone was het haast een vertrouwd gezicht dat de VN-blauwhelmen er meisjes, soms niet ouder dan 14, oppikten. Margaret Bendu, een vriendin van Marian, herinnert zich nog dat UNAMSIL in 2001 zelfs zo'n 17.500 man sterk was. In tegenstelling tot Marian deed zij het enkel voor het geld. De blauwhelmen op het Lumleystrand, ten westen van Freetown waren haar beste klanten. 'Ik ging vooral uit met Bengalezen, Kenianen en Nigerianen. Zij waren vroeger mijn beste klanten.'

Verleiding

Prostitutie of echte liefde, volgens Charles Mambu, een mensenrechtenactivist van de Coalitie van Middenveldorganisaties in Freetown, komt het allebei neer op misbruik. Sierraleoonse meisjes en vrouwen zijn verarmd door de lange oorlogsjaren. Velen hebben hun man, ouders en huis verloren. Prostitutie of liefde voor rijke buitenlanders zijn snelle verleidingen.

'De harde maatregelen van UNAMSIL zijn meer dan welkom', zegt Mambu. 'Sommige vredeshandhavers gedragen zich onverantwoordelijk. Ze zadelen ons op met ongewenste baby's en met aids.' In Sierra Leone is volgens een laatste telling minder dan 3 procent van de bevolking HIV-besmet. Sommige aidsorganisaties vrezen dat die cijfers stijgende zijn als gevolg van de seksuele activiteiten van de VN-soldaten.

De seksuele uitbuiting is overigens ouder dan de VN-missies in Afrika. ECOMOG, de vredesmissie van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS) begin jaren negentig, had ook een reputatie. De Nigeriaanse vredeshandhavers lieten honderden vaderloze 'ECOMOG-baby's' na.


Reacties