VN: Liberia voedt oorlog Sierra Leone met diamanthandel

20-12-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

In opdracht van de Veiligheidsraad heeft de VN een rapport opgesteld. Het is met name president Charles Taylor die het moet ontgelden. Deze voormalige rebellenleider is actief betrokken bij de smokkel en voedt daarmee het conflict in Sierra Leone. Ook zakenlieden met wie Taylor veel te maken heeft, worden in het rapport scherp veroordeeld.

In Sierra Leone woedt al negen jaar een bloedige burgeroorlog tussen het leger en de rebellenbeweging RUF. Bij de oorlog zijn ook vele kinderen betrokken, die door de rebellen worden geronseld.

Het geld dat Liberia betaalt voor de diamanten verdwijnt in de zakken van leden van de rebellenbeweging RUF, aldus het rapport. Ook Burkina Faso wordt in het rapport veroordeeld omdat het wapens naar het RUF smokkelt.

De VN-Veiligheidsraad heeft de export van diamanten uit het Afrikaanse land verboden. Alleen als ze een certificaat van de regering dragen, is uitvoer toegestaan. De rebellen omzeilen deze bepaling door zelf diamanten het land uit te smokkelen. Op die manier valt moeilijk na te gaan waar de edelstenen vandaan komen.

Het VN-rapport roept op tot een compleet verbod op de export van diamanten uit Liberia. Het Westen zou bij de aankoop van de edelstenen exact moeten nagaan uit welk land de stenen afkomstig zijn.

Reacties