VN-landbouworganisatie waarschuwt voor chemische ‘tijdbommen’

10-09-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Nog steeds staan er in gammele schuurtjes, onder dekzeilen of gewoon op de grond resten van oude bestrijdingsmiddelen en geneesmiddelen. De verpakkingen hiervan zijn niet gemaakt om de tand des tijds te doorstaan waardoor het chemische goedje makkelijk kan weglekken en in het grondwater terecht kan komen.

In de rijke industrielanden zijn deze oude chemische middelen grotendeels opgeruimd maar in arme landen ontbreken daar vaak de middelen voor. Met name in Oost-Europa is het probleem groot. De laatste jaren doen deze landen steeds vaker een beroep op de FAO en andere internationale organisaties om hen te helpen bij het opruimen van de chemische troep. De FAO heeft daar onvoldoende middelen voor en trekt nu aan de bel bij de donorlanden voor extra fondsen.

De overbodige bestrijdingsmiddelen en medicijnen zijn vaak veertig tot vijftig jaar oud. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er een enorme hausse in het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Ook kwamen na die tijd grote medische hulpprogramma’s op gang. Later werd ontdekt dat veel van deze middelen schadelijk zijn voor het milieu en neveneffecten voor de gezondheid hebben.

Slachtoffers

De FAO schat dat bestrijdingsmiddelen en medicijnresten jaarlijks 3 miljoen mensen vergiftigen. Van hen overleven 200.000 de gevolgen hiervan niet. Het grootste deel van de slachtoffers leeft in arme landen.

In het gunstigste geval zorgen de middelen voor misselijkheid en hoofdpijn. In het naarste scenario kunnen de gelekte chemische stofjes het zenuwstelsel ontregelen, voor verlamming zorgen of uiteindelijk tot de dood leiden.

color=red>

Afdeling voor bestrijdingsmiddelen van de FAO

Reacties