VN: 'Internationale instellingen niet democratisch'

24-07-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Dat stelt het Human Development Report (HDR) 2002, dat woensdag is gepubliceerd.

De rijkste landen hebben de feitelijke macht in de internationale instellingen. Bijna de helft van de stemmen van Wereldbank en Internationaal Monetair Fonds is in handen van zeven landen. En hoewel in de Wereldhandelsorganisatie (WTO) elk land een gelijke stem heeft, worden de beslissingen genomen door overleg tussen kleine groepjes landen en bepalen voornamelijk de Verenigde Staten, Canada, de Europese Unie en Japan wat er gebeurt, aldus het HDR.

Het jaarlijkse VN-rapport roept op tot concrete hervormingen. Schaf het Vetorecht in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties af. Hervorm het selectieproces van de hoofden van Wereldbank en IMF (nu bepaalt door de VS en de EU). Help de armste landen beter hun belangen behartigen in de WTO-onderhandelingen.

Mannenwereld

Het blijkt verder dat vrouwen nog vreemde wezens zijn in de bsturen van de internationale financiële instellingen. Bij de Wereldbank is slechts 8 procent in het bestuur van directeuren vrouw. In het bestuur van directeuren van het IMF is het nog slechter gesteld: 100 procent is man.

Het HDR is vol lof over de recente mondiale campagnes van maatschappelijke organisaties. Mede dankzij een campagne van meer dan 1000 van die organisaties kwam er binnen vier jaar tijd een Internationaal Strafhof (ICC). Een mijlpaal, zegt het HDR. Velen geloofden dat zoiets decennia zou gaan duren.

De internationale gemeenschap zou die mondiale beweging niet als bedreiging, maar juist als een kans moeten zien om zelf meer energie te steken in het democratiseren van mondiale besluitvormingsprocessen.

Ruim 37.000 NGO's

Het is, aldus het HDR, de wereldwijde beweging die de laatste tien jaar heeft gezorgd voor de belangrijkste veranderingen in het mondiale beleid. Toch zou het fout zijn die beweging te zien als een subsituut voor democratische principes. Daarvoor zijn op nationaal niveau parlementaire discussies nodig en in internationale instellingen evenredige zeggenschap van alle landen.

De toegenomen macht van internationale burgerbeweging (NGO's) wordt aardig geillustreerd aan de hand van de aantallen en de fondsen die deze organisaties krijgen. In 1990 waren er ruim 31.000 internationale NGO's. In 2000 waren het er ruim 37.000, een groei van bijna 20 procent. En werd er in 1970 nog maar 1 miljard dollar ontwikkelingsgeld via deze particuliere organisaties gesluisd, in 1997 was dat volgens het HDR 7,2 miljard dollar.

UNDP, VN-Ontwikkelingsprogramma dat het Human Development Report uitgeeft

Reacties