VN gaat met snelle interventiemacht acute honger bestrijden

15-03-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De interventiemacht ziet vrijdag het levenslicht in Burundi, een van de vele Afrikaanse landen waar problemen zijn met voedselvoorziening. De bedoeling is dat hiermee binnen 24 uur hulpacties op gang kunnen komen in gebieden waar sprake is van een humanitaire crisis.

Bij normale hulpoperaties is het zo dat eerst de donoren van het WFP hun fiat moeten geven. Daarmee gaat veel kostbare tijd verloren, aldus een medewerkster van de VN-organisatie. ‘Door meteen een noodhulpactie op te zetten, hoeven we niet eerst de besluitvorming af te wachten. We kunnen meteen aan het werk en op een later tijdstip kan de eigenlijke hulpactie in de plaats komen van de interventiemacht.’

De interventiemacht luistert naar de naam Unhrd (United Nations Humanitarian Response Depot). De Unhrd moet de spil vormen in een wereldwijd netwerk van hulpfaciliteiten die in diverse regio's op poten zullen worden gezet.

De interventiemacht heeft de beschikking over voedsel, kookgerei, medicijnen en generatoren. Om het voedsel van A naar B te kunnen brengen beschikt de interventiemacht ook over een aantal vrachtwagens en landrovers. Verder heeft ze telecommunicatieapparatuur en mobiele kantoren tot haar beschikking.

Het voedsel bestaat onder meer uit speciale biscuits met een hoog energiegehalte. ‘Daar zit alles in,’ aldus de WFP-medewerkster. ‘Je kunt wel rijst naar een gebied sturen, maar als er geen water is heb je daar niets aan.’

VN-Voedselorganisatie

Reacties