VN en Congo tekenen akkoord over blauwhelmen

05-05-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De VN-militairen moeten toezicht houden op de wapenstilstand die de regering en de rebellen vorig jaar augustus in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka hebben getekend.

De overeenkomst beschrijft de status van de VN-missie in Congo, die vijfduizend militairen en vijfhonderd waarnemers zal tellen. Het is nog niet duidelijk wanneer de VN-soldaten naar Congo vertrekken.

Het akkoord lag er nog geen dag of Ugandese troepen raakten bij de grootste stad van noordoostelijk Congo, Kisangani, in gevecht met Rwandese eenheden.

Uganda en Rwanda steunen met troepen verschillende rebellengroepen die strijden tegen het regime van de Congolese president Laurent-Désiré Kabila. De twee bondgenoten zijn elkaars rivalen geworden. Al eerder deden zich in Congo conflicten voor tussen Ugandezen en Rwandezen.

Een VN-delegatie onder leiding van de Amerikaanse ambassadeur bij de volkerenorganisatie, Richard Holbrooke, is deze week in Congo om zich van de problemen in het land op de hoogte te stellen.

De strijd tussen het regeringsleger en de rebellen begon in augustus 1998, ruim een jaar nadat Kabila dictator Mobutu had verdreven. De rebellen, die de steun hadden van Uganda en Rwanda, leken aanvankelijk te winnen, maar het tij keerde toen Angola en Zimbabwe Kabila te hulp schoten.

Reacties