VN blauwhelmen eind maart naar Congo

08-03-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

De grote meerderheid van de 1562 blauwhelmen komen uit Marokko en Senegal. De rest van de militairen wordt geleverd door Uruguay en Tunesië.

Zij vormen de militaire missie van de VN in Congo (Monuc) en worden gestationeerd in gebieden in handen van regeringstroepen als in door opstandelingen veroverd terrein.

De VN-Veiligheidsraad besloot Monuc eind 1999 op te richten als uitvloeisel van het Lusaka-vredesakkoord dat Congo en vijf buurlanden in juli 1999 ondertekenden. De onlangs vermoorde Congolese president Kabila hield de VN-vredesmacht echter lange tijd tegen.

Eind februari vorig jaar ging de Veiligheidsraad akkoord met een uitbreiding van Monuc, zowel wat betreft troepensterkte als mandaat.

'Na woorden ook daden'
Kofi Annan, secretaris-generaal van de VN, vroeg woensdag aan de VN-Veiligheidsraad om de daad bij het woord te voegen. Precies een half jaar geleden pleitte dezelfde Veiligheidsraad in resoluties (1318 en 1327) en en voor het efficiënter maken en versterken van VN-vredesmachten.

Dit pleidooi was gebaseerd op een onafhankelijk onderzoek naar de effectiviteit van vredesmissies. De algemene conclusie was dat die meer preventief kunnen werken door sneller en daadkrachtiger op te treden.

Annan: 'Op zichzelf zijn de resoluties van de Veiligheidsraad weinig meer dan een wens of een aspiratie. De VN-chef wees er op dat het de lidstaten zijn die inspanningen moeten leveren om de goede voornemens ook in praktijk te brengen. 'Zij moeten in hun hoofdsteden de dialoog stimuleren over hoe de resoluties vertaald kunnen worden in echte veranderingen op het terrein'.

Resoluties van de VN-Veiligheidsraad

Reacties