VN bieden Maldiven ter adoptie aan

09-02-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De idyllische Maldiven in de Indische Oceaan werden eind december getroffen door de tsunami. Meer dan honderd Maldiviërs kwamen om het leven, twintig vakantieparken en duizenden huizen werden verwoest en een aantal kleine, onbewoonde koraaleilanden werden van de kaart geveegd. Dertien eilanden zijn verlaten door de bewoners omdat de huizen en de infrastructuur vernietigd zijn en de zoetwaterbronnen vervuild zijn met zeewater.

De UNDP hoopt nu dat particulieren of bedrijven de eilanden willen adopteren en de wederopbouw ervan willen financieren. Het goedkoopste eiland kost 95.000 dollar, het duurste 4,4 miljoen dollar. Voor dat bedrag kunnen dan wel 1000 Maldiviërs aan een nieuw huis worden geholpen.

De UNDP riep eerder donorlanden op om geld beschikbaar te stellen voor de wederopbouw van de Maldiven. Maar ondanks de beloften heeft de VN nog maar de helft van het geld beschikbaar dat nodig is voor de wederopbouw, aldus de organisatie. Daarom richt ze zich nu op particulier kapitaal.

Het geld wordt gebruikt om bouwmateriaal aan te schaffen. De UNDP wil Maldiviërs inzetten voor de bouw, zodat lokaal werkgelegenheid wordt gecreëerd.

De UNDP probeert zoveel mogelijk mensen op de eilanden aan werk te helpen, zodat ze niet meer afhankelijk zijn van hulp. 'In sommige gevallen hoeven we alleen maar voor de boten te zorgen en dan kunnen mensen weer vissen', zei VN-medewerker Moez Doraid tegen persbureau AFP. ' Als we keukens repareren, kunnen mensen weer koken, en kunnen ze dus de opvangcentra verlaten.'

De Maldiven zijn economisch afhankelijk van het toerisme. Volgens de VN is het aantal toeristen dat naar de eilanden komt sinds de ramp gehalveerd. De archipel heeft daarom volgens de VN nog langere tijd financiële steun nodig.

Adopt an Island

Reacties