VN beveiligen zich tegen terrorisme

28-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Het grootste deel van de budgetverhoging is bedoeld voor de beveiliging van het VN-hoofdkwartier. Dit 39 verdiepingen hoge gebouw bevindt zich aan de East River in New York.

Ook in de VN-kantoren in Genève, Wenen, Nairobi, Bangkok, Addis Abeba, Beiroet en Santiago moeten de nodige veiligheidsvoorzieningen komen.

Voorbeelden hiervan zijn kogelvrij glas in de conferentiezalen, dynamietbestendige vuilnisbakken, maar ook een nieuw centrum voor veiligheidscontrole, verbeteringen aan het brandalarm en het communicatiesysteem, detectoren voor gas, chemische en biologische aanvallen en kogelvrij glas in de zalen voor de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad.

Het voorstel is ingegeven door verschillende bommeldingen na de terroristische aanvallen van 11 september 2001. Sinds die tijd is het VN-hoofdkwartier al drie keer geëvacueerd. Osama bin Laden heeft vorig jaar de VN openlijk bedreigd. Hij beschuldigde de westerse landen ervan dat zij de wereldorganisatie manipuleren.

Volgens secretaris-generaal Kofi Annan is een aanzienlijk striktere beveiliging nodig. Dit blijkt uit een evaluatie van de VN-gebouwen in New York, Wenen en Genève.

Besparingen

De voorgestelde 66 miljoen komt bovenop ruim 32 miljoen euro die in de VN-begroting voor 2002-2003 uitgetrokken was voor 'zekerheid en veiligheid'. Het totale VN-budget voor 2002-2003 bedraagt bijna 3 miljard euro.

De extra uitgaven komen voor de VN niet goed uit. De organisatie is momenteel bezig met besparingen, zoals het schrappen van nachtvergaderingen en een zuiniger omspringen met centrale verwarming en airconditioning in de VN-gebouwen.

In het VN-hoofdkwartier werken ongeveer 4.500 personeelsleden. De vergaderzalen voor de Algemene Vergadering, de Veiligheidsraad en andere commissies worden regelmatig gebruikt door meer dan 2.500 diplomaten van de 189 buitenlandse missies in New York.

Tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering in september zijn meestal 60 tot 70 regeringsleiders en staatshoofden aanwezig, voor wie bijkomende veiligheidsmaatregelen vereist zijn.

Verenigde Naties

Reacties