VN-ambtenaren gaan aan de zuivere koffie

06-05-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De koffie hebben het keurmerk Rainforest Alliance, dat de duurzame productiewijze en de arbeidsrechten garandeert.

Koffie, na olie de belangrijkste grondstof van de wereld, wordt voornamelijk geproduceerd in tropische gebieden. Onder de koffieproductie hebben niet zelden rivieren, zeldzame planten en dieren te lijden.

Meetbaar effect

De koffie met het Rainforest Alliance-keurmerk wordt geproduceerd op bedrijven waar verantwoord wordt omgegaan met de bodem, het regenwoud en de dieren die erin leven en de rivieren waarvan het water wordt onttrokken. De arbeiders krijgen een redelijk loon, goede huisvesting, scholing en toegang tot gezondheidszorg.

‘Certificering heeft voor kleine boeren een toegevoegde waarde, en is een dienst voor de internationale gemeenschap. Wij zouden graag meer partnerschappen zien die een echt, meetbaar effect hebben op het leven van mensen,’ zegt Adnan Amin, de directeur van het VN-Milieuprogramma UNEP in New York. Veel van de 25 miljoen koffieboeren en –arbeiders op de wereld hebben erg te lijden onder de sterk gedaalde koffieprijzen. Veel plantages zijn reeds verlaten omdat het niet rendabel meer is de struiken te onderhouden.

color=red>

Reacties