Vluchtelingenbeleid Uganda dreigt slachtoffer te worden van eigen succes

21-03-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Onder de huidige wet krijgen vluchtelingen met een opleiding, zoals artsen of leraren, een werkvergunning. Anderen mogen tijdelijk werk aannemen, bijvoorbeeld in de bouw. Ze hoeven niet in tentenkampen te leven, maar krijgen een stukje land in gebieden die de Ugandese Landcommissie daar in de jaren zestig voor heeft aangewezen. De grond wordt toegekend door een vluchtelingencomité dat samenwerkt met het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR). De vluchtelingen mogen op hun land een huis zetten en er voedsel verbouwen.

Het vluchtelingenbeleid van Uganda is 'een van de beste van Afrika',
zegt Roberta Russo, die vanuit de Ugandese hoofdstad Kampala voor de
UNHCR werkt. 'De overheid klaagt niet over de vluchtelingen. En repatriëring is echt
vrijwillig.'

Met 230.000 vluchtelingen heeft Uganda op dit moment te maken met één van de grootste vluchtelingenpopulaties in Afrika. Sommige vluchtelingen willen vanwege de voordelen in Uganda niet terug naar hun eigen land, zelfs als dat mogelijk is. Hierdoor nemen de spanningen met landloze Ugandezen toe. Deze mensen vinden dat vluchtelingen minder grond toegewezen moeten krijgen.

Volgens het rapport 'We are all stranded here together' dat de vluchtelingenorganisatie Refugee Law Project (RLP) in februari publiceerde, zijn de lapjes grond echter te klein en te uitgeput om de groeiende families te onderhouden. Ook concludeert RLP dat vluchtelingen nog steeds erg afhankelijk zijn van voedselhulp.

'Het is erg moeilijk om voortdurend voedselpakketten uit te delen', zei de Ugandese minister van Vluchtelingen Christine Aporu.  De nieuwe wet waarover Uganda de komende maanden beslist, moet zorgen voor andere manieren om de voedselproductie op het land van de vluchtelingen te verhogen en voedsel voor de kinderen in de nederzettingen beschikbaar te stellen.

Kortgeleden is Uganda begonnen met de vrijwillige repatriëring van 24.000 Rwandezen. RLP twijfelt echter aan de vrijwilligheid. Door de problemen in Uganda lijken de Rwandese vluchtelingen onder druk te vertrekken. RLP zegt in een verklaring dat de repatriëring van Rwandese vluchtelingen te vroeg is. De Ugandese problemen worden hierdoor niet opgelost en veroorzaken veel menselijk lijden. 'Uganda moet op een andere manier proberen haar problemen met het vluchtelingenbeleid op te lossen.'


 

Reacties