‘Vluchtelingen in Kampala en Nairobi worden systematisch misbruikt’

25-11-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Kongolese vluchtelingen die naar het naburige Oeganda vluchten zijn daar vaak niet veilig. In de straten van Kampala kunnen ze hun oude vijanden tegenkomen - hetzij Oegandese soldaten of leden van de RCD, de rebellenbeweging die actief is in het oosten van Kongo.

Het HRW-rapport bevat de getuigenis van een man die elf maanden gemarteld werd in een huis in Kampala dat eigendom was van de Rwandese regering. Hij werd gedwongen de schuilplaats van zijn broer, die oppositie voerde tegen Kigali, te bekennen. In Kenia zijn het vooral Ethiopiërs die het mikpunt zijn van politiek geweld.

Veel vluchtelingen worden ook het slachtoffer van niet-politiek geweld, met name agressief gedrag door de Oegandese en Keniaanse politie. ‘Nergens gebruikt de politie meer bruut geweld dan in de straten van Nairobi,’ zegt Alison Parker, de auteur van het rapport. ‘Vluchtelingen moeten vaker smeergeld betalen, spenderen relatief meer tijd in de gevangenis en de Keniaanse politie vergrijpt zich meer dan eens aan de vrouwelijke vluchtelingen.’

Misbruik

De mensenrechtenorganisatie eist dat Unhcr, waar de Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers hoofd is, ten minste de veiligheid in zijn eigen kampen waarborgt. In april werden twee Rwandese kinderen vermoord in de gebouwen van het Unhcr in Nairobi. Indien mogelijk moet de vluchtelingenorganisatie van de VN ‘personeel inzetten in de wijken waar de vluchtelingen leven’ en ‘overwegen om onderdak te verlenen aan vrouwen, kinderen en individuen die een risicogroep voor misbruiken vormen’.

De tijd dringt, want HRW vreest dat de wantoestanden in Kenia zullen toenemen naarmate de verkiezingen van 27 december naderen. ‘HRW roept de Keniaanse regering op om de vluchtelingen niet te gebruiken als zondebok.’

Emmanuel Nyabera, de woordvoerder van Unhcr in Kenia relativeert het rapport. ‘Het is niet waar te beweren dat de vluchtelingen worden verwaarloosd. We proberen ze te beschermen, al is dat vaak niet makkelijk.’ Eén van de oplossingen waar de Unhcr aan werkt, is een speciale identiteitskaart voor (legale) vluchtelingen en asielzoekers. Die zou de stempel van de VN dragen, wat voor minder problemen met autoriteiten zou zorgen.

De vluchtelingen verkiezen vaak de hoofdstad omdat ze zich in de stoffige kampen onveilig voelen en omdat ze er niets om handen hebben. ‘Mannen en jongens ontmoeten in de grenskampen dezelfde militaire commandanten wier rangen ze ontvlucht zijn,’ zegt Parker.

HRW vraagt dat de Keniaanse en Oegandese regeringen hun vluchtelingenbeleid herzien.

Hier kunt u reageren

Human Right Watch rapport
VN-Vluchtelingenorganisatie

Reacties