‘Visliefhebbers kunnen het tij nog keren’

15-11-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Het Wereld Natuur Fonds kwam al met een viswijzer, en nu richt ook Worldwatch zich tot de consument met een reeks aanbevelingen om overbevissing tegen te gaan. Eet minder zalm en tonijn en meer schelpdieren en kleine vissoorten, klinkt het.

 

'Vis is onvoorstelbaar gezond', zegt Worldwatchonderzoeker Brian Halweil, 'maar we moeten minder van bepaalde soorten en meer van andere soorten gaan eten om ervoor te zorgen dat we ook in de toekomst nog vis op het menu hebben staan.'

 

Overbevissing en overconsumptie

 

De voorbije 50 jaar is meer dan 90 procent van de bestanden van populaire vissoorten als tonijn, heilbot en zwaardvis uit de wereldzeeën verdwenen als gevolg van overbevissing. Overconsumptie is één oorzaak, maar slechte vangstmethoden spelen ook een rol. Elk jaar werpen vissers wereldwijd 18 tot 40 miljoen ton zeedieren weer overboord - de zogenaamde bijvangst die per ongeluk in de netten terecht komt. Trawlers met netten die de zeebodem leegvegen, richten ook veel schade aan.

 

Vorige maand begon in de Verenigde Naties een discussie over een voorstel van Australië voor een tijdelijk moratorium op het gebruik van sleepnetten in de diepzee en voor strengere maatregelen tegen andere bedenkelijke vangstmethoden. De Verenigde Staten en andere landen waar veel zeevis wordt gegeten, staan achter het initiatief, maar Canada en andere visserijlanden blijven dwars liggen.

  

Halweil denkt dat vooral restaurants en supermarkten consumenten in westerse landen kunnen aansporen om duurzaam gevangen vis te eten. Het Amerikaanse Wal-Mart beloofde zijn klanten onlangs dat het de komende jaren alleen nog duurzaam gevangen vis zal verkopen. Maar de supermarktgigant heeft nog geen beloften gedaan over gekweekte zalm en kweekgarnalen uit Azië, de meest verkochte levensmiddelen in de visafdeling van Wal-Mart, zegt Halweil. Kweekzalm is problematisch omdat die soort gevoerd wordt met grote hoeveelheden vismeel.

            

Worldwatch Institute

Reacties