Virtual Reality in een vluchtelingenkamp

15-03-2016 Bron: Stichting Vluchteling
Dompel je onder in de wereld van Syrische vluchtelingen en waan je voor even in het noorden van Irak. In vier portretten vertellen we de verhalen van vluchtelingen en loop je als kijker zelf door het vluchtelingenkamp. Bekijk de serie ‘The Pursuit of Happiness’, dat Stichting Vluchteling samen met productiebedrijf VR Gorilla maakte. Met een virtual reality bril op komen de verhalen en mensen zelfs voelbaar dichtbij.
Video – 

De oorlog in Syrie gaat volgende week zijn zesde jaar in. De omstandigheden waarin veel vluchtelingen moeten zien te overleven zijn vaak mensonwaardig. Dat laten VR Gorilla en Stichting Vluchteling zien met vier schrijnende portretten, in virtual reality.

Een vluchtelingenkamp in Noord-Irak. Je kijkt rond en ziet de abominabele omstandigheden. Je hoort de schrijnende verhalen van mensen die er soms al jaren wonen. En je voelt de uitzichtloosheid. De kracht van virtual reality is dat je de keiharde realiteit van alledag in dat kamp bijna aan den lijve ondervindt.
De opvang van de Syrische vluchtelingen in de buurlanden (opvang in de regio) schiet te kort. Landen als Irak, Libanon, Jordanie en Turkije vangen gezamenlijk 4,2 miljoen Syrische vluchtelingen op. Maar de rek is er allang uit. Voedsel is op rantsoen, fatsoenlijke slaapplekken zijn schaars of schrikbarend duur, medische zorg ontbreekt vaak, honderdduizenden kinderen gaan al jaren niet naar school, of moeten bedelen om aan de kost te komen.

VR Gorilla, een in Amsterdam gevestigde virtual reality producent, maakte in januari in samenwerking met Stichting Vluchteling vier portretten van Syriers die naar Irak vluchtten. Het project heet 'The Pursuit of Happiness', de 360-graden opnames in een vluchtelingenkamp zijn heftig, de reddeloosheid is zicht- en voelbaar.

Stichting Vluchteling wil de films inzetten bij het informeren van het Nederlandse publiek en het werven van donateurs.

Reacties