VIDEO: Klimaattop overboekt, ngo's buiten de deur

14-12-2009 Bron: OneWorld
Voor de klimaattop in Kopenhagen hebben zich meer dan 40.000 delegatieleden, wetenschappers, ngo-medewerkers en journalisten aangemeld. Binnen is slechts plaats voor 15.000 man. Dat levert lange rijen, koude voeten én teleurgestelde gezichten op. De organisatie legt inmiddels restricties op aan het aantal ngo'ers dat naar binnen mag. Voor wie binnen geen plaats is, levert het Klimaforum09, in het centrum van de stad, een alternatief.
klimaat – 

Wie een plekje in het Bella Center, de locatie van de klimaattop, wil bemachtigen moet vroeg op en zelfs dan is het niet zeker of je binnenkomt. Wie eerst de kou in de rij voor de accreditatie heeft doorstaan moet daarna in de volgende rij om echt binnen te komen. Omdat de top overboekt is - er zijn meer dan 40.000 aanmeldingen terwijl binnen plaats is voor 15.000 mensen - krijgen ngo's kaarten per groep uitgedeeld. Clubs als Cordaid, maar ook universiteiten die mensen van over de hele wereld hebben laten invliegen, komen het brandpunt van de onderhandelingen niet in.

 1logo_KLIMAATtop_OW_1_

Diegenen die geen badge voor het Bella Center weten te bemachtigen zoeken hun toevlucht in het Klimaforum in het centrum van de stad, hier wordt de Peoples Climate Summit gehouden, een alternatieve klimaatconferentie. Hier geen lange rijen om binnen te komen, wel mensen die buiten gratis warme kleding staan uit te delen en veel presentaties over de gevolgen van klimaatverandering voor ontwikkelingslanden. "In het Bella Center zitten de vervuilers, hier zitten de mensen die getroffen worden door klimaatverandering", vindt een milieuactivist uit Sri Lanka.

 

Marianne Wilschut

Marianne Wilschut is een Nederlandse journalist. Ze schrijft onder andere...

Lees meer van deze auteur >

Reacties