Verzoek tot gratie van boerenactivist José Bové

02-12-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Half november bepaalde het Hooggerechtshof in Frankrijk dat Bové 14 maanden de gevangenis in moet vanwege zijn protestactie tegen genetisch gemodificeerde gewassen. Bové had genplanten uit de grond getrokken en daarmee onbruikbaar gemaakt.

De Nederlandse organisaties vinden de straf van hun collega-activist 'een buitenproportionele zware straf'.

In Frankrijk hebben 840 burgemeesters een petitie met een verzoek tot gratie ondertekend. Volgens die burgemeesters bestraft justitie met haar uitspraak legitieme vakbondsactiviteiten. Zij stellen: 'Het is een besluit tegen een sociale beweging, tegen de deelname van burgers aan een democratisch debat over zaken die hun dagelijkse leven aangaan. Dit is schadelijk voor de democratie en schadelijk ook voor het imago van de Franse republiek.'

Teloorgang traditionele landbouw

Bové en honderdduizenden andersglobalisten keren zich niet alleen tegen genvoedsel. Zij vinden ook dat de marktliberalisering te ver is doorgeschoten met kwalijke gevolgen voor het milieu, de voedselkwaliteit en de mondiale voedselvoorziening.

Bové is woordvoerder van de boerenvakbond Conféderation Paysanne (CP) die al jaren geweldloze acties voert tegen de teloorgang van de traditionele landbouw in zijn land.

Het Nederlandse gratieverzoek is ingediend door Milieudefensie, Solidariteitsfonds XminY, Kritisch Landbouwberaad, GroenLinks, SP, Stichting Aarde, Boer, Consument, Vereniging voor duurzame landbouw en ontwikkelingssamenwerking, Werkgroep Landbouw en Armoede, Attac Nederland en Platform de Wereld is niet te Koop.

Hier kunt u reageren

XminY
Milieudefensie
Milieudefensie
Milieudefensie

Reacties