Vertrouwen Zimbabwanen in Mugabe ‘toegenomen’

24-08-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

De enquête werd gehouden onder 1100 mensen en maakt deel uit van een onderzoeksproject naar politieke, sociale en economische trends in 16 Afrikaanse landen. In 1999 polsten de onderzoekers al eerder het vertrouwen van de Zimbabwanen in hun politieke leiders. Toen zei nog geen 20 procent vertrouwen te hebben in president Mugabe. Nu is dat 46 procent.

‘De enquête zegt meer over wat de Zimbabwanen menen dat ze moeten antwoorden dan over wat ze werkelijk denken,’ zegt onderzoeker Robert Mattes. ‘We hebben veel moeite gedaan om de respondenten van onze neutraliteit te overtuigen. Maar aan het eind van het interview verklaarde 46 procent toch dat ze geloofden dat we van de regering waren.’

De populariteit van de president is moeilijk te rijmen met de economische toestand in het land. Grote delen van Zimbabwe worden momenteel getroffen door voedseltekorten. Deze zijn het gevolg van aanhoudende droogte en het landherverdelingsprogramma dat in 2000 door de regering werd gelanceerd.

Mattes: ‘Slechts een kleine groep van begunstigden is er economisch op vooruit gegaan. De meesten, vooral jongeren en landlozen, zijn juist slechter af dan vroeger. Maar zij zijn bang om hun politieke voorkeur te tonen.’ Uit het onderzoek blijkt dat vier op de vijf Zimbabwanen vaak of altijd opletten als ze over politiek praten.

Intimidatie

Volgens een Zimbabwaanse activist toont de opiniepeiling hoe goed de intimidatie werkt. Buitenlandse journalisten werd de toegang tot het land ontzegd en het restant van de onafhankelijke pers wordt zwaar onder druk gezet. ‘Elke dag verketteren de staatsmedia de oppositie. Die kan hier niet op reageren omdat ze geen toegang heeft tot die media,’ verklaart hij.

Uit de peiling blijkt verder dat de bevolking van Zimbabwe haar vertrouwen in een meerpartijendemocratie verliest. Nog maar 48 procent van de ondervraagden ondersteunt dit, tegen 71 procent in 1999. Slechts 58 procent is tegen een eenpartijstelsel. Vijf jaar geleden was dat nog 74 procent.

Ook is opvallend hoe laconiek de Zimbabwanen over aids zijn, terwijl bijna een kwart van de bevolking tussen de 15 en 49 jaar is besmet met het virus. Slechts 7 procent van de ondervraagden zegt zich zorgen te maken over de epidemie, hoewel bijna acht op de tien verklaart iemand te kennen die aan de gevolgen van aids is gestorven.

color=red>

AfroBarometer, het onderzoeksproject

Reacties