Verre bestemmingen minder in trek

12-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

In vergelijking met vorig jaar is het aantal boekingen naar verre landen gedaald met 13 procent. Turkije is met een groei van 58 procent na een flinke inzinking begonnen aan een comeback.

Hoewel Nederland minder vaak naar uitheemse oorden vertrekt, groeit het marktaandeel van vliegreizen naar 45 procent. Spanje voert de vliegmarkt aan met 31 procent, ondanks een lichte daling in boekingen. Goede tweede is Griekenland waar tot nog toe 22 procent meer vakantiegangers heen willen dan vorig jaar.

Deze zomer zijn ook treinvakanties ongekend populair. Het aantal treinreizen is nu al met 18 procent gestegen. De boekingen betreffen veelal reizen naar Frankrijk, Engeland en België.

Steeds minder mensen gaan met de bus op vakantie. Het aantal bestelde bustrips is met 5 procent gedaald ten opzichte van 1999. Daardoor zakt het marktaandeel van het touringcargebeuren tot 10 procent. Het grootste deel van de busreizigers vertrekt naar Duitsland.

Ook de auto is minder populair als vervoersmiddel naar het vakantieoord. Het overgrote deel (28 procent) van de volgepropte auto's gaat opnieuw richting Frankrijk. Ondanks tanende populariteit maken autoreizen nog altijd 44 procent uit van de boekingen voor deze zomer.

Reacties