Verplaatsing koraalrif omstreden

29-04-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Rolf Bak, hoogleraar Tropische Marinebiologie aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan het Royal Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ) maakt zich kwaad om het experiment. Het verplaatsen van een koraalrif is erg moeilijk, zegt hij. Voor het verplaatsen van 100 meter koraal heb je zeker tien duikers nodig die een half jaar aan de verhuizing werken en dan is het nog maar de vraag of het koraal het overleeft.

Verhuizing

K. Govindan, zeebioloog bij het Nationale Instituut voor Oceaanonderzoek in India, leidt het relocatieproject in de Golf van Kutch in de Arabische Zee. Tegenover de Indiase krant Indian Express verklaarde Govindan dat de verhuizing van het koraal succesvol is verlopen.

Voordat het koraal is verplaatst hebben de wetenschappers eerst onderzoek gedaan in de nieuwe omgeving, ongeveer 1 kilometer verderop. Ze hebben gekeken naar de temperatuur van het water, het zoutgehalte en de micro-organismen die in het water leven. Alleen als de omstandigheden gelijk zijn, of zelfs beter, kan het koraal de verhuizing overleven. De verplaatste koralen zijn gemerkt met acrylverf zodat de groei en gezondheid van het koraal in de gaten gehouden kan worden.

Het hele project, dat wordt gefinancierd door de Indiase oliemaatschappij Essar, is volgens Govidan een belangrijke stap voor het redden van koraalriffen in India. Essar pompt geld in de verhuizing omdat het bedrijf een nieuwe raffinaderij bouwt in het westen van de staat Gujarat. Onderdeel van dit bouwproject is de aanleg van een onderzeese oliepijpleiding dwars door het zeereservaat waar de koraalriffen liggen.

Beschadigen

Grote hoeveelheden koraal verplaatsen in vier maanden tijd is volgens Bak onmogelijk. Volwassen koraal is erg groot; het kan de omvang van twee bureau's hebben. Voor duikers is het een behoorlijke klus om zo'n brok koraal te verplaatsen zonder het te beschadigen. 'Dit komt neer op Turkije verplaatsen naar het noorden van Engeland' zegt Bak. 

Bak denkt dat de verhuizing mechanisch is gedaan. 'Als ze het koraal gewoon hebben opgeschept dan sterft het zeker' zegt hij.  Alles bij elkaar zorgt de verplaatsing van een rif voor hoge kosten en veel problemen terwijl de de kans dat koraal een verhuizing overleeft erg klein is.

Een nieuw rif

Volgens Bak zijn er betere manieren om een koraalrif te redden. Dit kan door de groei van het koraal te bevorderen door de omstandigheden in de omgeving van het koraal te verbeteren of ergens anders een rif maken.

Een nieuw rif maak je door gebruik te maken van koraallarven. Koraal plant zich voort door middel van larven. Door de larven te vangen en ze op een andere locatie te laten vasthechten, begin je een nieuw rif. Als laatste kunnen kleine stukjes gezond koraal uit andere riffen worden gehaald. Dit heeft niet de voorkeur, zegt Bak, omdat je met deze methode het zogenaamde donorrif beschadigt.

Ook Indiase natuurbeschermingsorganisaties hebben zich tegen het project gekant. Ze zien de verhuizing als een marketingtruc en vinden dat de pijpleiding niet door het zeereservaat mag worden aangelegd.

Reacties