Veroordeling Egyptische homoseksuelen wekt woede in Europa

20-03-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld Afrika

Een aantal Leden van het Europees Parlement (MEP’s) gaat de Egyptische ambassadeur in België aan de tand voelen over de veroordeling van 23 mannen tot 1 à 5 jaar dwangarbeid wegens ‘losbandigheid’.

De leider van de groep, de Britse MEP Michael Cashman, wil van ambassadeur Soliman Awaad horen hoe groot de kans is dat de mannen worden vrijgelaten of tenminste een eerlijk proces krijgen. Volgens Cashman waren de arrestaties, ondervragingen en processen van de 23 mannen ‘mensenrechtenschendingen op een serieuze schaal’.

Als de ambassadeur geen garanties over vrijlating kan geven, zullen Cashman en de andere MEP’s proberen een overeenkomst tussen de EU en Egypte over handel en hulp te laten bevriezen. In de overeenkomst staat dat de Egyptische overheid een ‘groter respect voor fundamentele mensenrechten en vrijheid van alle minderheden moet nastreven’.

Misverstand

Volgens ambassadeur Awaad is er sprake van een ‘misverstand’. ‘De mannen zijn niet veroordeeld wegens hun homoseksualiteit, maar wegens losbandigheid en prostitutie. Er zijn nu eenmaal wetten tegen prostitutie en we mogen bepaalde bevolkingsgroepen niet boven de wet stellen.’

Homoseksualiteit is in Egypte niet verboden. Veel homoseksuelen worden echter veroordeeld wegens minachting voor religie en losbandigheid, zo stelt een internationale organisatie die betere mensenrechten voor homo’s en lesbiennes nastreeft.

Volgens de organisatie zijn een dag na de veroordeling nog eens vier mannen gearresteerd en gemarteld. Tegen hen zijn dezelfde beschuldigingen geuit als tegen de 23 veroordeelde mannen.

OneWorld Afrika
International Gay and Lesbian Human Right Council
International Gay and Lesbian Human Right Council

Reacties