Verjaagde Zimbabwaanse boeren welkom in buurlanden

10-02-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De vijftien blanke boeren brengen niet alleen hun familie mee, maar ook zo'n 50 zwarte landarbeiders en tweeduizend stuks vee. De boeren werden twe jaar geleden bij de chaotische landonteigeningen door de regering van president Robert Mugabe van hun vruchtbare akkers verdreven.

Nigeria is een van de naburige Afrikaanse landen die de ervaren boeren dankbaar opnemen. Ook in Mozambique, Zambia, Tanzania en Rwanda zijn Zimbabwaanse boeren neergestreken. In Zambia zou met hun komst de productie van maïs en tabak zijn verdubbeld.

Chaos en corruptie

In Zimbabwe is de productie van maïs en tabak daarentegen ingestort. Met de herverdeling van land zouden juist kleine zwarte boeren geholpen moeten zijn, maar daarvan is weinig terecht gekomen. Mugabes plannen leidden vooral tot enorme chaos en ongebreidelde corruptie. Vele eens zeer productieve bedrijven liggen vrijwel stil.

Eens een voedselexporteur is Zimbabwe nu aangewezen op voedselhulp voor de helft van haar bevolking van 12,5 miljoen mensen.

Irrigatieplannen

In Kwara in Nigeria kent het optimisme nauwelijks grenzen. De regering van de deelstaat heeft oude irrigatieplannen uit de kast gehaald om de Zimbabwaanse boeren zoveel mogelijk van dienst te zijn. De regering hoopt zo ook het welzijn en inkomen van de lokale gemeenschap te verbeteren.

Een plaatselijk ziekenhuis moet worden veranderd in een specialistische gezondheidsinstelling en de regering onderzoekt verder de mogelijkheden van de regio als toeristische trekpleister.

Deelstaatregering van Kwara in Nigeria

Reacties