Verhalen vanuit de bergen

19-11-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Volgens de VN leeft zo'n 10 procent van de wereldbevolking in berggebieden. Nog eens 40 procent wordt in hun leven indirect beïnvloed door bergen. Dus bedachten de VN als motto voor het Jaar van de Bergen: 'Wij zijn allemaal bergmensen.’

Veel economische initiatieven gaan langs de bergbewoners heen. Overheden negeren de bewoners vaak vanwege de ontoegankelijkheid van hun leefomgeving.

Aan de vooravond van het jaar van de bergen heeft het Panos Instituut in Engeland een unieke website geopend met verhalen van de bergbewoners zelf. Via diepte-interviews worden de levenservaringen en inzichten van de berggemeenschappen vastgelegd.

'Goede mondelinge getuigenissen (...) geven de lezer hopelijk inzicht, niet alleen informatie,' zegt Olivia Bennett, directeur van het speciale Panos-programma.

De interviews zijn afgenomen door lokale mensen in de lokale taal en vervolgens vertaald naar het Engels. Voor veel bergbewoners is dit voor het eerst dat zij zelf en in hun eigen woorden hun verhaal vertellen voor de wereld. Voorheen werd dat altijd gedaan door buitenstaanders.

Zo'n 200 interviews van gemeenschappen uit zes landen staan reeds op de website: Nepal, Peru (Andes), Kenya (Mount Elgon), de hooglanden van Ethiopië en Lesotho, en Polen (Sudety). Halverwege volgend jaar komen daar India (westen van de Himalaya), Mexico (Sierra Norte), zuidwest- en noordoost-China en Pakistan (Karakorum bergen) bij.

De website biedt de mogelijkheid te zoeken op bergstreken en thema. De bewoners vertellen over hun kennis van het milieu, de economie, migratie, onderwijs en hun gewoonten, cultuur en identiteit.

Stemmen van de bergen - Panos website
Website van het Internationale Jaar van de Bergen
Website van het Internationale Jaar van de Bergen
Website van het Internationale Jaar van de Bergen

Reacties