‘Vergrijzing bedreiging voor Chinese economie’

25-10-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Momenteel wonen er in China 1,3 miljard mensen. Als het een-kind-beleid in de jaren 70 niet zou zijn ingevoerd, zouden er nu 300 miljoen Chinezen meer zijn, aldus Zhang. Toch blijft de bevolking van China de komende jaren nog groeien.

Naar verwachting zal de Aziatische tijger in 2030 met 1,5 miljard mensen haar piek hebben bereikt. Dan zal India waarschijnlijk het stokje van China overnemen. In 2050 zijn er naar schatting 1,6 miljard Indiërs.

In eerste instantie zal door het toenemend aantal Chinezen de vraag naar arbeidsplaatsen toenemen. Maar al gauw zal een groot deel van de bevolking vergrijzen en waarschijnlijk een groter beroep doen op de gezondheidszorg.

’Kwaliteit van de bevolking is laag’

Rond 2050 zal een kwart van de bevolking uit 60-plussers bestaan. Van de overige driekwart van de bevolking is echter niet iedereen geschikt om te werken.

Kinderen uiteraard niet, maar ook is een groot deel van de Chinezen door ziekte arbeidsongeschikt. Daarnaast heeft China maar heel weinig mensen met een (hoge) opleiding. In 2000 bleken er meer dan 85 miljoen analfabeten in het land te zijn.

‘In vergelijking met andere landen is de kwaliteit van onze bevolking laag,’ zei hoofd van Bevolkingszaken Zhang op een internationaal forum over bevolking en duurzame ontwikkeling dat zondag in Shanghai werd afgesloten. In de hoop het tij te keren gaat de Chinese overheid de laatste tijd minder streng met het een-kind-beleid om.

Man zoekt vrouw

Om de overbevolking in toom te houden besloten de Chinese autoriteiten eind jaren 70 dat kinderloze echtparen een premie zouden krijgen. Ouders van meer dan één kind moesten een boete betalen.

Het beleid heeft tot schrijnende situaties geleid. Zo leggen sommige ouders bijvoorbeeld hun tweede kind te vondeling. Ook is het aantal abortussen toegenomen. Sinds het mogelijk is om te onderzoeken of het ongeboren kind een jongetje of een meisje is, is het aantal abortussen van vrouwelijke foetussen gestegen.

Tegenover elke 100 meisjes die er in China worden geboren staan 117 jongetjes. In sommige plattelandsgebieden is deze ratio zelfs 130 tegen 100. Als deze trend doorzet dan zijn er in 2020 veertig miljoen mannen die geen echtgenote kunnen vinden.

Zie eerder artikel: ‘Vergrijzing dwingt Shanghai tot versoepeling één-kindpolitiek’

color=red>

Global Aging, actiegroep voor ouderen wereldwijd:

Reacties