Verf en benzine bedreigen gezondheid Zuid-Afrikaanse kinderen

24-11-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Dat staat in een rapport van de Zuid-Afrikaanse Medical Research Council. De onderzoekers onderzochten het bloed van basisschoolleerlingen uit verschillende gebieden van het land. Daaruit bleek dat met name het bloed van kinderen uit arme stedelijke wijken te hoge concentraties van lood bevat.

Een belangrijke boosdoener is het gebruik van loodhoudende benzine. In 2006 zal het rijden op deze brandstof van overheidswege langzamerhand worden teruggedrongen. Daarmee is het probleem echter nog niet verholpen.

Veel verfsoorten die in Zuid-Afrika over de toonbanken gaan, bevatten te hoge loodconcentraties. Zuid-Afrika heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld Europese landen geen richtlijnen voor de hoeveelheid gevaarlijke stoffen die producten mogen bevatten. Met name in de kleuren oranje, geel en rood zit te veel lood.

Goed dieet beschermt

Hoewel kinderen in het hele land worden blootgesteld aan benzinedampen en de loodhoudende verf is het probleem groter in arme gebieden. Dat komt volgens de onderzoekers doordat kinderen die voldoende te eten krijgen de gevaarlijke stoffen beter kunnen afbreken.

Behalve leerstoornissen en hyperactiviteit denken de wetenschappers dat andere gedragsstoornissen zoals agressiviteit ook in verband kunnen worden gebracht met het loodgehalte van het bloed.

color=red>

Reacties