‘Verantwoord parket wordt nauwelijks aangeboden’

02-09-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Uit onderzoek onder 13 bedrijven blijkt dat parket met het FSC-keurmerk lang niet overal wordt verkocht. En als het wordt verkocht, dan gebeurt dat in minimale hoveelheden, tussen de 0,5 en 9 procent van het aanbod.

Volgens de Consumentenbond geeft het FSC-keurmerk ‘de enige garantie dat hout verantwoord is gekapt’ en afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Niet veel doe-het-zelfzaken, speciaalzaken en groothandels hebben een idee waar het hout dat zij verkopen vandaan komt. Er bestaat geen zicht op de keten van tussenhandelaars, zagerij en houtkapbedrijf, aldus de Consumentenbond. ‘Wij bestellen gewoon en weten niet via welke vaste en tijdelijke leveranciers het hout uiteindelijk wordt geleverd,’ vertelde een van de verkopers.

Parketverkopers blijken vooral eisen te stellen aan de kwaliteit van hun producten. De milieu-eisen zijn min of meer plichtmatig. Slechts een paar zaken doen iets aan houtrecycling, efficiënt vervoeren van hout en trekken ook het ‘milieugedrag’ van de leverancier na.

Het milieu en de arbeidsomstandigheden in de herkomstlanden krijgen nauwelijks aandacht. ‘Er valt niets te eisen bij de leveranciers op het gebied van de arbeidsomstandigheden. De houtbranche is het Wilde Westen. Als wij het hout niet kopen, doet een ander het wel!’ meent een verkoper.

De Consumentenbond adviseert de klanten louter te vragen naar het hout te vragen met het FSC-keurmerk.

Consumentenbond
Wereld Natuur Fonds heeft meer over bossen
Wereld Natuur Fonds heeft meer over bossen

Reacties