Verantwoord investeren in Azië neemt toe

29-10-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

In Hong Kong timmert het Kingsway Socially Responsible Investment Asia Fund al aardig aan de weg. Dit fonds probeert voornamelijk beleggers uit Hongkong, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië te interesseren voor 'goedgekeurde' Aziatische bedrijven.

Aziatische bedrijven negeerden tot voor kort het belang, maar vooral ook de noodzaak van een fatsoenlijke bedrijfsvoering. Op het moment dat het grote Amerikaanse pensioenfonds Calpers geld terugtrok uit de regionale financiële markten, gingen de ogen open. Volgens Calpers werd er niet voldaan aan de sociale en ethische criteria die zij voor investeringen hanteert.

Ontwikkeling van de regio
Volgens Euan Marshall, fondsmanager van Kingsway, kan deze wijziging in het gedrag van investeerders ook een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de regio. Bedrijven worden steeds meer uitgedaagd om schoner te produceren en goed te zorgen voor haar werknemers. Geen enkele organisatie wil als slecht te boek staan.

Kingsway onderwerpt de bedrijven aan 23 milieu- en sociale criteria. Bovendien worden bedrijven die zich inlaten met de wapen-, nucleaire -, tabaks- of gokindustrie uitgesloten van deelname. Dit geldt ook voor bedrijven die dierproeven doen en bedrijven die ontbossing in de hand werken.

De afgelopen 30 jaar zijn in de Verenigde Staten de fondsen die zich richten op verantwoord investeren, flink gegroeid; wel vijf maal zo hard als de normale fondsen. Zij hebben een portefeuille die uitgegroeid is tot 2,3 biljoen dollar (duizend miljard, een 1 met twaalf nullen), volgens cijfers uit de sector.

In Hongkong zijn er op dit moment slechts vier fondsen die verantwoorde investeringsmogelijkheden aanbieden in Azië.

Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling
Triodos Bank Beleggen
Triodos Bank Beleggen
Triodos Bank Beleggen

Reacties